Lars Thore Fadnes
Medlem av faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi. Professor.
Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi
Lars Thore er spesialist i allmennmedisin med doktorgrad knyttet mot spedbarnsernæring og infeksjon. Hans nøkkelkompetanse innenfor VKMs fagområder er kostholdsmønstre og hvordan det påvirker på sykdom.
Mobiltelefon: 55-97-01-73
Stilling
2018 – dd: Professor, Universitetet i Bergen
2016 – dd: Forskningsgruppeleder ved Avdeling for rusmedisin, Haukeland Universitetssykehus
2014– dd: Fastlege ved Fjellsiden legesenter
Utdanning
2012 – 2017: Klinisk spesialist i allmennmedisin
2009 – 2011: Doktorgrad ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen
2010: Diplom i tropemedisin, London School of Hygiene & Tropical Medicine, University College of London
2002 – 2009: Legestudiet og forskerlinjen ved Universitetet i Bergen
Arbeidserfaring
2018 – dd: Universitetet i Bergen - Professor (førsteamanuensis fra 2018-2019, deretter opprykk)
2016 – dd: Forskningsgruppeleder ved Avdeling for rusmedisin, Haukeland Universitetssykehus
2014 – dd: Fastlege ved Fjellsiden legesenter
2015 – 2017: Lege ved Akuttposten, Avdeling for rusmedisin
2013 – 2017: Post-doc, Universitetet i Bergen
2013 – 2014: Fastlegevikariater ved Muren legekontor og Florvåg legesenter
2009 – 2011: Universitetet i Bergen - Doktorgradsstipendiat
Øvrig faglig bakgrunn
Hovedfokus på forskningen har vært kosthold, folkehelse, ruslidelser, global helse. Har ledet flere randomiserte forsøk og kohorter knyttet mot ernæring, infeksjoner og forebygging og behandling av kroniske sykdommer. Underviser ved Universitetet i Bergen.
2022 – dd: Medlem av VKMs faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi
2020 – 2023: Forfatter av flere kapitler av de kommende nordiske ernæringsanbefalingene (NNR6).
2019 – dd: Medlem av Nasjonal råd for ernæring
2016 – 2019: I redaksjonskomite I ‘BMC Nutrition’
2023: Forfatter av flere kapitler av de kommende nordiske ernæringsanbefalingene (NNR6).
2019 – dd: Medlem av Nasjonal råd for ernæring
2016 – 2019: I redaksjonskomite I ‘BMC Nutrition’
Utvalgte publikasjoner
Balakrishna R, Bjørnerud T, Bemanian M, Aune D, Fadnes LT: Consumption of nuts and seeds and health outcomes including cardiovascular, diabetes and metabolic disease, cancer, and mortality: an umbrella review. Advances in Nutrition. 2022.
Fadnes LT, Økland JM, Haaland ØA, Johansson KA. Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLOS Medicine. 2022
Fadnes LT, Aas CF, Vold JH, Leiva RA, Ohldieck C, Chalabianloo F, Skurtveit S, Lygren OJ, Dalgård O, Vickerman P, Midgard H, Løberg EM, Johansson KA; INTRO-HCV Study Group. Integrated treatment of hepatitis C virus infection among people who inject drugs: A multicenter randomized controlled trial (INTRO-HCV). PLOS Medicine. 2021
Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Tonstad S, Riboli E, Vatten LJ. Fruit and vegetable intake and risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality – a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017.
Aune D, Keum N, Giovannucci E, Fadnes LT, Boffetta P, Greenwood DC, Tonstad S, Vatten LJ, Riboli E, Norat T. Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ. 2016.