Inger Aakre
Medlem av faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi
Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi
Inger har doktorgrad i ernæring fra Universitetet i Bergen. Hennes nøkkelkompetanse innenfor VKMs fagområder er ernæring, tang og tare og jod.
Stilling
Seniorforsker, marin toksikologi, Havforskningsinstituttet.
Utdanning
2013 - 2017 : PhD Ernæring, Institutt for global helse og samfunnsmedisin Universitetet i Bergen og Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, OsloMet- storbyuniversitetet.
2009 - 2011: Mastergrad i samfunnsernæring, OsloMet- storbyuniversitetet
2006 - 2009: bachelorgrad i samfunnsernæring, OsloMet- storbyuniversitetet
Arbeidserfaring
2020 - dd: Førsteamanuensis, Senter for Internasjonal Helse, Universitetet i Bergen.
2018 - dd: Forsker Marin toksikologi, Havforskningsinstituttet
2013 - 2017: PhD/ undervisning, OsloMet- storbyuniversitetet
2011 - 2013: Høgskolelektor ved samfunnsernæring, OsloMet- storbyuniversitetet
Utvalgte publikasjoner
Næss S., Aakre I., Strand TA., Kjellevold M., Dahl L., Stokland A-E M., Nedrebø BG & Markhus MW. Infant iodine status and associations with maternal iodine nutrition, breastfeeding status and thyroid function. (2022). British Journal of Nutrition. 10: 1-10.'
Blikra MJ., Henjum S & Aakre I. Iodine from brown algae in human nutrition, with an emphasis on bioaccessibility, bioavailability, chemistry, and effects of processing: A systematic review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 21(2):1517-1536.
Næss S., Markhus MW., Strand TA., Kjellevold M., Dahl L., Stokland A-E M., Nedrebø BG & Aakre I. Iodine nutrition and iodine supplement initiation in association with thyroid function in mildly-to-moderately iodine deficient pregnant and post-partum women. (2021). Journal of Nutrition. 151(10): 3187-3196.
Aakre, I., Doblaug Solli, D., Wik Markhus, M., K. Mæhre, H., Dahl, L., Henjum, S., Alexander, J., Korneliussen , P.-A., Madsen, L., & Kjellevold, M. (2021). Commercially available kelp and seaweed products – valuable iodine source or risk of excess intake? Food & Nutrition Research, 65.
Aakre I., Morseth MS., Dahl L., Henjum S., Kjelelvold M., Moe V., Smith L. and Markhus MW. Iodine status during pregnancy and at 6 weeks, and 6, 12 and 18 months post-partum. Matern Child Nutr. (2021). 17(1): e13050.