Christiane Kruse Fæste
Medlem av faggruppen for fôr. Dr.Rer.Nat.
Fôr
Christiane har doktorgrad i biokjemi. Hennes nøkkelkompetanse innenfor VKMs fagområder er kjemiske kontaminanter og naturlige toksiner i fôr og mat inkludert deres analytikk, toksikokinetikk og toksikologi.
Stilling
Seniorforsker, Toxinology Reseach Group, Veterinærinstituttet, Oslo
Utdanning
2009: Seniorforsker med professorkompetanse
1994: PhD i Biochemistry and Molecular Biology, Technische Universität, Hannover, og Max-Planck-Institut für Züchtungsforschung, Köln, Tyskland
1990: M Sc i Biochemistry and Pharmacology, Technische Universität, Hannover, Tyskland
Arbeidserfaring
2017 - nå: seniorforsker, Forskningsgruppe kjemi og toksinologi, Veterinærinstituttet, Ås
2008 - 2010: seniorforsker (20%) Seksjon for mattrygghet, NMBU
2009 - 2017: seniorforsker, Seksjon for kjemi og toksikologi, Veterinærinstituttet, Oslo
2002 - 2009 forsker: Seksjon for kjemi og toksikologi, Veterinærinstituttet, Oslo
1995 - 2002: Laboratorieleder Preklinisk Farmakokinetikk, Bayer AG, Wuppertal, Tyskland
1994 - 1995: Postdoc Farmakologisk institutt, Medisinsk Universitet, Hannover, Tyskland
Øvrig faglig bakgrunn
2018 - dd: medlem av VKMs faggrupe for fôr
2009 - 2015: medlem av External Expert Review Group in EFSA (European Food Safety Authority)
2007- 2018: medlem av VKMs faggruppe for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester
2007 - dd: medlem av AOAC International, Food Allergen Working Group, USA
2003 - dd: medlem av CEN TC275/WG 12 Food allergens (European Committee for Standardisation)
Utvalgte publikasjoner
Johny A, Ivanova L, Østbye T-KK, Fæste CK (2020). Biotransformation of soy phytoestrogens in enzymatically
characterized liver microsomes and primary hepatocytes of Atlantic salmon. Ecotoxicol Environ Saf 197:110611.
Uhlig S, Ivanova L, Voorspoels P, Fæste CK (2020). In vitro toxicokinetics and phase I biotransformation of the
mycotoxin penitrem A in dogs. Toxins 12:293.
Mathisen GH, Alexander A, Fæste CK, Husøy T, Knutsen HK, Ørnsrud R, Steffensen I-L (2020). Ranking of dietary
contaminants for monitoring in foods – a method based on risk and knowledge needs. Food Res Int 137:109499.
Gwinn J, Uhlig S, Ivanova L, Fæste CK, Kryuchkov F, Robertson A (2021). In vitro glucuronidation of Caribbean
ciguatoxins in fish: First report of conjugative ciguatoxin metabolites. Chem Res Toxicol 34:1910–1925
Fæste CK, Solhaug A, Gaborit M, Pierre F, Massotte D (2022). Neurotoxic potential of deoxynivalenol in murine brain
cell lines and primary hippocampal cultures. Toxins 14:48-63.