Looking for English content? Try our English language search

girls playing on snow

Public domain

UV kan være farlig, solkremer beskytter

Bør du ligge unna solkrem? Diskusjonen går i pressen. VKM har vurdert solkrem, og konkluderer med at den beskytter mot hudkreft. Les faggruppens innlegg i debatten og vår rapport.

Svar til Kaveh Rashidi i Aftenpostens A-magasinet 25.03.2025 “Er det på tide å revurdere vårt forhold til solen? Solariebrukere lever lenger, og solkrem kan være farlig”.

I spalten “Fastlegen” skriver Kaveh Rashidi at «Utfordringen med solkrem er at den også kan være skadelig for helsen, fordi den ofte inneholder hormonforstyrrende stoffer». Han råder oss til å følge Forbrukerrådets solkremtester. “Jeg kan ikke begripe at solkrem med hormonforstyrrende stoffer fortsatt selges i Norge”, sier Rashidi. “Forstå det den som kan”.

Det er ikke slik at stoffer som får merkelappen “mulig hormonforstyrrende” dermed er helseskadelige. Om de har hormonforstyrrende effekter eller ikke, avhenger både av mengden og stoffenes egenskaper.

I en systematisk kunnskapsoppsummering har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdert helserisiko av de UV-filtrene som oftest brukes i solkremer i Norge. Ett av UV-filtrene inngikk i Forbrukerrådets test som resulterte i “surt fjes” fordi det var “mistenkt hormonforstyrrende”. Ved hjelp av vitenskapelig dokumentasjon om konsentrasjoner av UV-filtre i solkrem, i hvor stor grad de trenger gjennom huden og mengdene som brukes, beregnet vi hvor mye av UV-filtrene som kommer inn i kroppen. VKM konkluderte med at helserisikoen av disse UV-filtrene er ubetydelig, inkludert det stoffet som fikk “surt fjes” av Forbrukerrådet. Det er fordi den mengden man får i seg ved daglig bruk av solkrem, er flere ganger lavere enn mengdene som kan forårsake skadelig helseeffekter. I tillegg fant vi dokumentasjon for at solkrem som sådan beskytter både mot hudkreft og hudeksem.

Det er viktig å merke seg at regelverket for solkrem i Norge og EU inneholder en liste over UV-filtre som er lov å bruke i kosmetiske produkter. Alle disse stoffene er vurdert som trygge å bruke av EU sin vitenskapskomite (Scientific Committee on Consumer Safety).

Det er altså ikke ubegripelig, som Kaveh Rashidi hevder, at solkrem med UV-filtre som er påstått å være “mistenkt hormonforstyrrende” i Forbrukerrådets solkremtest, selges og markedsføres i Norge.

Forekomst og dødelighet av hudkreft i Norge er blant de høyeste i verden. Å så tvil om bruk av solkrem uten annet enn en deklarasjonstest å vise til, er i verste fall skadelig. Bruk av solkrem er én av flere måter å beskytte seg på. De EU-godkjente UV-filtrene i disse er ikke forbundet med økt risiko for negative helseeffekter.

Ellen Bruzell, Berit Granum, Gro Haarklou Mathisen, Trine Husøy, Vitenskapskomiteen for mat og miljø, faggruppen for Tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk

Om Forbrukerrrådets test:

Testen er en deklarasjonstest. Det betyr at det gjøres en gjennomgang av kjemikaliene som står på ingredienslisten for å se om de er allergifremkallende, miljøskadelige eller mistenkt hormonforstyrrende og om kremene inneholder parfyme eller stoffer på nanoform. Det er ikke gjort en laboratorieanalyse, og solkremen er ikke testet for solfaktor.

Solkrembruk ble faktasjekket, slik gikk det

Faktisk.no AS eies av norske medier, og jobber for å avdekke feilinformasjon. De ettergår ulike påstander, og har vurdert påstand om at solkrem ikke hjelper mot kreft.

De konkluderer slik:
"Det stemmer ikke at solkrem ikke hjelper mot kreft. Det finnes mange undersøkelser som viser at solkrem hjelper mot flere typer hudkreft. Det er riktig at oversoling er et stort problem."

Les hele saken her. Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.


 

 

[Norsk]