VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Slik oppstår akrylamid i mat

01. november 2017

Nærbilde av pommes frites

Akrylamid i mat er fortsatt et helseproblem, viser en risikovurdering fra den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet – European Food Safety Authority (EFSA). Nordmenn får i seg omtrent like mye akrylamid fra mat som andre europeere, viser en risikovurdering fra VKM. Men hva er akrylamid? Hvorfor og hvordan oppstår egentlig akrylamid i mat og hvor helseskadelig er det?

Publisert første gang 17. desember 2015.

 

Akrylamid er et kjemisk stoff som dannes naturlig når stivelsesholdige matvarer som for eksempel potet, varmebehandles ved høye temperaturer (120 – 150 grader).

Stoffet dannes når sukker og aminosyren asparagin reagerer med hverandre under oppvarming. Jo hardere maten blir stekt, fritert eller grillet, desto større risiko er det for at den inneholder akrylamid.

Infografikk om akrylamid i mat

Viktige kilder for akrylamid

Ifølge EFSA er kaffe, pommes frites, kjeks, knekkebrød og brød viktige akrylamidkilder i vanlig kosthold i EU-land.

Potetgull og snacks inngår i liten grad i et vanlig, variert kosthold. Selv om innholdet av akrylamid i potetgull og snacks er relativt høyt, bidrar de lite til den samlede eksponeringen for akrylamid fra mat.

Infografikk kilder til akrylamid i mat

Hvor helseskadelig er akrylamid?

Det er foreløpig begrenset og mangelfulle studier som viser at akrylamid i mat fører til kreft hos mennesker. Funn fra dyrestudier viser imidlertid at akrylamid og dens nedbrytningsprodukt glysidamid kan skade arvestoffet (DNA) og gi kreft. Forskerne konkluderer derfor med at akrylamid i mat potensielt kan øke risikoen for kreft hos forbrukere i alle aldersgrupper.

Siden akrylamid finnes i mange typer mat, gjelder helsebekymringen for alle aldersgrupper. Barn er den gruppen som får i seg størst mengde akrylamid per kilo kroppsvekt.

Slik kan du redusere inntaket av akrylamid

matportalen.no finner du informasjon om mat og helse fra norske myndigheter. Der finner du råd fra Mattilsynet om hva du kan gjøre for å få i deg mindre akrylamid.

EFSA har laget en fin illustrasjon som viser hvordan akrylamid oppstår i mat og hva vi kan gjøre for å unngå å få så mye i oss. En tommelfingerregel er: Brun maten lett, unngå å brenne den.

VKM har gjort vurdering av nordmenns inntak

Basert på EFSAs konklusjoner, ba Mattilsynet VKM om å beregne hvor mye akrylamid nordmenn får i seg gjennom mat.

Les risikovurderingen her.

Les også om helseskadelige stoffer i grillmat.

Still oss spørsmål eller kommenter innlegget

Kommentarer

    Du må være logget inn for å få kommentere

    Lukket for flere kommentarer

    300

    Følg oss

    Bloggarkiv

    Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

    T: 21 62 28 00
    @: vkm@vkm.no

     

    Postboks 4404 Nydalen
    0403 Oslo

    Besøksadresse:

    Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

    Organisasjonsnummerr:
    983 744 516

     

    Nettredaktør: Astrid Tvedt
    Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie