Slik fastsettes grensene for hvor mye vi tåler av tilsetningsstoffer

Bilde av mennesker som holder brusglass

Det er grenser for hvor mye kroppen tåler av ulike stoffer, enten de er naturlige, kunstige, sunne eller usunne. Slik fastsettes grensene for hvor mye vi tåler av tilsetningsstoffer.

Av Inger-Lise Steffensen, toksikolog, leder av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk. Publisert første gang 1. oktober 2015.

 

Ulike matvarer inneholder ulike typer stoffer, både de stoffene kroppen trenger og de kroppen ikke trenger.

Søtstoffer tilsettes maten i stedet for sukker for å gi søt smak. Aspartam og steviolglykosid («stevia») er eksempler på søtstoffer som det er tillatt å tilsette i mat og drikke.

For at det skal være tillatt å tilsette et stoff til mat og drikke må det være sikkert at det ikke gir helserisiko i den mengden som tilsettes. Ut fra kunnskap om effektene av de ulike tilsetningsstoffene er det er fastsatt grenser for hvor mye det er lov å tilsette av hvert enkelt søtstoff.

Akseptabelt daglig inntak

For å kunne fastsette hvor mye som er lov å tilsette av et søtstoff, må man vite hvor mye kroppen tåler å få i seg.

Når man har nok kunnskap om et tilsetningsstoff fastsettes en verdi for hvor mye av stoffet som trygt kan spises uten at det gir nevneverdig risiko for helsen. Denne verdien kalles for et «akseptabelt daglig inntak» (ADI). ADI er et internasjonalt begrep. For tilsetningsstoffer fastsetter EFSA (European Food Safety Authority, den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet) ADI-verdiene.

ADI settes basert på gjennomgang av publisert forskning, både fra dyreforsøk og humane studier, hvis tilgjengelig. Første steg er å finne den høyeste dosen av stoffet som ikke gir helseskade. Denne dosen kalles NOAEL, eller «no observed adverse effect level», på norsk «null-effektsnivå», som oftest bestemt i et dyreforsøk. Deretter deles denne dosen vanligvis på 100, for å ta høyde for forskjeller mellom dyr og mennesker med en faktor 10, og for å ta høyde for at mennesker er forskjellige med en faktor 10.

Sunt og trygt

Selv om en viss mengde søtstoff er trygt, betyr det ikke at det er sunt.

Råd om et sunt kosthold finner du på Matportalen.no.

Du kan lese mer om risikovurderingen av søtstoffer her.

Følg oss

Twitter-ikon

Bloggarkiv