Slik beskytter solkrem huden din

Bilde av person som soler seg


Påskesola kan være tøff mot vinterblek hud. Solkrem beskytter huden mot solstråling (UVA og UVB). Solkrem inneholder solfiltre, og det er disse som beskytter huden mot UVA- og UVB-strålene. Mens UVA kan bidra til tidlig aldring av huden, kan UVB gjøre at vi blir solbrente.

Av Berit Granum, medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk. Publisert første gang 7. april 2017.

 

Det finnes to typer solfiltre: fysiske filtre og kjemiske filtre. Solkremer kan inneholde en av filtertypene eller en kombinasjon av begge.

Solkrem med fysiske solfiltre

De fysiske filtrene ligger som et beskyttende lag utenpå huden og reflekterer bort solstrålene. Før var solkremer med fysiske filtre vanskelige å smøre ut, og kremen lå som en tykk, hvit hinne utenpå huden.

I dag består fysiske filtre vanligvis av nanopartikler. Det gjør at solkremen er enklere å påføre, og hinnen på huden er lite synlig fordi nanopartiklene er så små at vi ikke kan se dem. Hvis laget med solkrem på huden ødelegges, for eksempel tørkes bort med håndkle, blir beskyttelsen mot strålingen dårligere.

Solkrem med kjemiske solfiltre

Solkremer med kjemisk filter er lettere å smøre ut. Det kjemiske solfilteret tas opp i de ytterste lagene av huden. Når sola treffer huden fanges solstrålingen opp av det kjemiske solfilteret gjennom en kjemisk prosess, og det er dette som beskytter huden mot solstråling.

Beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler

Mattilsynet anbefaler at du velger en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler.

Du kan lese mer på Mattilsynets sider.

Følg oss

Twitter-ikon

Bloggarkiv