VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Så mye kanel er det trygt for barn og voksne å spise og drikke hver dag

01. november 2017

Skje med kanel


Kanel inneholder stoffet kumarin som ved høyt inntak kan gi leverskade. I 2010 vurderte Vitenskapskomiteen for mattrygghet, på oppdrag for Mattilsynet, hvor mye kumarin det er trygt å spise og om norske forbrukere får i seg for mye kumarin gjennom mat og drikke.

Av Jan Alexander, leder av Hovedkomiteen. Publisert første gang 17. desember 2013.


Les VKMs risikovurdering av kumarin.

Mattilsynet har på grunnlag av blant annet risikovurderingen fra VKM gått ut med anbefalinger som sier at storforbrukere av kanel bør begrense inntaket. Les rådene fra Mattilsynet på Matportalen.no

Les også om Mattilsynets oppfølging av regelverkt fra EU, som setter grensen ved maks 15 milligram kumarin per kg bakst

Kumarin finnes naturlig i kanel og bidrar til å gi kanel den karakteristiske smaken og lukten. Det er to hovedtyper kanel på det norske markedet, Cassiakanel og Ceylonkanel. Cassiakanel som er mest brukt i Norge i dag, inneholder mer kumarin enn Ceylonkanel.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet gjorde i 2010 på oppdrag fra Mattilsynet en risikovurdering av kumarin i den norske befolkningen. I denne vurderingen fastsatte ekspertene i Vitenskapskomiteen ut i fra tilgjengelige forskning hvor mye kumarin det er trygt å innta daglig (tolerabelt daglig inntak, TDI).

Tolerabelt inntak for kumarin ble satt til 0,07 mg per kg kroppsvekt per dag. Det ble også beregnet hvor mye kumarin norske barn og voksne inntar igjennom mat og drikke og om TDI overskrides.

Storforbrukere av kanel får i seg for mye kumarin

Ut i fra nordmenns beregnede inntak av kanel og den tolerable inntaksverdien var en av hovedkonklusjonene til Vitenskapskomiteen at det er en risiko for at storforbrukere av kanel får i seg for mye kumarin. Ved inntak av mengder som overskrider tolerabelt inntak øker risiko for at kumarin kan føre til leverskader.

Vitenskapskomiteen understreket imidlertid at leverskadene hos mennesker i all hovedsak kan gå tilbake når inntaket av kumarin opphører, det vil si at kroppen kan reparere skadene selv.

Spesielt utsatt er ett- og toåringer som spiser havregrøt regelmessig, og barn som jevnlig drikker te som inneholder kanel. Disse barna kan få i seg så mye kumarin at det kan gi grunn til bekymring for skadelige helseeffekter.

Voksne som regelmessig spiser havregrøt med kanel, drikker kanelbasert te eller tar kosttilskudd som inneholder kanel (kaneltabletter) kan overskride grensen for inntak av kumarin som anses som trygt.

Når det gjelder andre matvarer med kanel, som for eksempel pepperkaker og kanelboller, fastslo Vitenskapskomiteen er det ikke grunn til bekymring for inntaket av kumarin, selv ikke i perioder hvor disse matvarene spises oftere.

Kosmetikk er en viktig kilde til kumarin

Parfymert kosmetikk og kroppspleieprodukter antas også å være viktige kilder til kumarin både for voksne og barn, men på grunn av mangel på data kunne ikke Vitenskapskomiteen vurdere hvilken betydning kumarineksponering fra kosmetikk har for den norske befolkningen.

Så mye kanel er det trygt å spise

Tabellen viser hvor mye kanel ulike aldersgrupper kan ha på grøten og hvor mye kanelbasert te de kan drikke uten at inntaket av kumarin blir for høyt.

Aldersgruppe

 

Antall gram kanel på grøten daglig før TDI overskrides. En teskje kanel veier ca 2,7 g

 

Antall dl kanelbasert te før TDI overskrides

1-åringer

0,2 g

Ikke beregnet

 

2-åringer

0,3 g

Ikke beregnet

 

4-åringer

0,4 g

0,6 dl

 

9-åringer

0,7 g

1,0 dl

13-åringer

1,2 g

1,5 dl

 

Voksne

1,4 g

1,9 dl

 


Still oss spørsmål eller kommenter innlegget

Kommentarer

  Du må være logget inn for å få kommentere

  Lukket for flere kommentarer

  1000

  Følg oss

  Bloggarkiv

  Vitenskapskomiteen for mat og miljø

  T: 21 62 28 00
  @: vkm@vkm.no

   

  Postboks 4404 Nydalen
  0403 Oslo

  Besøksadresse:

  Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

  Organisasjonsnummerr:
  983 744 516

   

  Nettredaktør: Astrid Tvedt
  Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie