Hvor trygg er maten din?

Bilde av rapporter om antibiotikaresistens

7. april er Verdens helsedag, bursdagen til Verdens helseorganisasjon (WHO). Temaet i år er mattrygghet. Les og lær hvordan du kan sikre trygg mat hjemme.

Publisert første gang 7. april 2015.


Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) dør millioner av mennesker hvert år etter å ha blitt smittet gjennom mat eller drikkevann.

I EØS-området ble 310 000 mennesker syke etter å ha blitt smittet av bakterier i mat i 2012.

Les pressemelding fra WHO >

Status for mattryggheten i Norge

Mattilsynet har i anledning Verdens helsedag oppsummert mattryggheten i Norge basert på egne tall og informasjon fra kunnskapsstøtteinstitusjoner og Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

Vet du kva som er de vanligste årsakene til matforgifting er? Les mer om dette på matportalen >

Antibiotikaresistens

Kampen mot antibiotikaresistens er nært knyttet til arbeidet for å sikre trygg mat. Det er fordi bakterier som smitter gjennom mat kan bli resistente mot antibiotika. På oppdrag for Mattilsynet gjorde VKM tre risikovurderinger av antibiotikaresistens i 2015.

Ikke nok å være god kokk

Enkle tiltak på kjøkkenet er nøkkel til trygg mat.

Les Mattilsynets råd om god kjøkkenhygiene og last ned kjøkkenplakaten på Matportalen >

Se Mattilsynets video om kjøkkenhygiene >

Les WHOs fem nøkler for trygg tryggere mat og last ned plakat >

Test deg selv

Test deg selv og se hvor mye kan om kjøkkenhygiene ved hjelp av Matportalens quiz >

Følg oss

Twitter-ikon

Bloggarkiv