VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Hva er uorganisk arsen, og i hvilke matvarer finnes det?

01. november 2017

Bilde av treskjeer med ris

Arsen er et grunnstoff som finnes i mange ulike former i miljøet. Det finnes organisk og uorganisk arsen. Uorganisk arsen kan være helseskadelig hvis du får i deg for mye. For høyt inntak av uorganisk arsen kan føre til sykdommer som hudkreft og lungekreft.

Av Heidi Amlund, medlem i faggruppen for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester. Publisert første gang 3. mai 2016.

 

Nordmenn står ikke i fare for å få i seg mer uorganisk arsen gjennom kosten enn andre europeere, ifølge VKM. Men det er ikke gjort beregninger som viser hvor mye uorganisk arsen nordmenn faktisk får i seg gjennom kosten.

Les vurderingen fra VKM her.

Ris inneholder mye uorganisk arsen

Vi får først og fremst i oss uorganisk arsen fra mat og drikke. De matvarene som inneholder mest uorganisk arsen, er ris og risprodukter.

Ris er en av hovedkildene til eksponering for uorganisk arsen i Europa, konkluderte den europeiske myndighet for mattrygghet (European Food Safety Authority – EFSA) i 2014. Personer som spiser mye ris og risprodukter, kan dermed stå i fare for å få i seg mer uorganisk arsen enn hva som anses å være trygt.

Les rapporten fra EFSA her.lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

Riskaker og småbarn

Noen matvarer inneholder ekstra høye verdier av uorganisk arsen. Det gjelder for eksempel riskaker og såkalt hijiki-tang. I oppdraget til VKM ønsket Mattilsynet at disse varene ble vurdert spesielt.

Hijiki-tang inneholder høye nivåer av uorganisk arsen, i motsetning til andre typer tang. Hijiki-tang brukes ikke i sushi. Ethvert konsum av hijiki-tang vil føre til økt eksponering av uorganisk arsen og derved også til økt helserisiko.

Ifølge EUs mattrygghetsmyndighet, EFSA, er ikke ris og risprodukter en viktig kilde til uorganisk arsen blant spedbarn og småbarn. Vi har heller ikke data på hvor mye riskaker norske småbarn spiser. Hvis små barn spiser riskaker, kan de likevel være ekstra utsatt. Årsaken er at spedbarn og småbarn spiser mer i forhold til kroppsvekten enn voksne gjør.

Flere land har gitt kostholdsråd for risprodukter. Mattilsynet i Norge anbefaler at barn ikke drikker riskmelk eller spiser riskaker.lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu Fødevarestyrelsen i Danmark ber folk være oppmerksomme på uorganisk arsen i ris og risprodukter, og gir råd for risdrikk og riskaker. Også det svenske Livsmedelseverket har kostråd som gjelder risdrikk til barn.

 

Still oss spørsmål eller kommenter innlegget

Kommentarer

  Du må være logget inn for å få kommentere

  Lukket for flere kommentarer

  1000

  Følg oss

  Bloggarkiv

  Vitenskapskomiteen for mat og miljø

  T: 21 62 28 00
  @: vkm@vkm.no

   

  Postboks 4404 Nydalen
  0403 Oslo

  Besøksadresse:

  Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

  Organisasjonsnummerr:
  983 744 516

   

  Nettredaktør: Astrid Tvedt
  Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie