VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Hva er bisfenol A (BPA)?

01. november 2017

Bilde av plastflasker og hermetikk

Bisfenol A (BPA) er et kjemisk stoff som er mye brukt i produksjon av polykarbonatplast. Du finner blant annet BPA i drikkeflasker og matbokser av plast, kassalapper eller i belegget på innsiden av hermetikkboksene du kjøper på matbutikken.

Av Trine Husøy, medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk og ekspert i EFSA. Publisert første gang 21. januar 2015. Oppdatert 17. oktober 2016.

 

Andre kilder for BPA er kosmetikk, gulvbelegg og leker av PVC, elektroniske produkter og støv.

Produktene som inneholder BPA har ofte en egen merking. Hvis produktet er merket med 03 er det laget av PVC, og hvis det er merket med 07 kan det være laget av polykarbonat. Alle plastmaterialer som skal brukes til emballasje av mat og drikke, må risikovurderes av EFSA og godkjennes for bruk av EU-kommisjonen.

Hva skjer med BPA i kroppen?

BPA er et såkalt hormonhermende stoff. Det betyr at det kan ha samme effekt som hormonene som finnes i mennesker og dyr, men BPA vil først kunne ha hormoneffekt hvis du får høye konsentrasjoner av stoffet inn i kroppen din.

Når BPA tas opp fra tarmen, blir det transportert direkte til leveren. Her omdannes det til et mindre farlig stoff som deretter skilles ut i urinen. BPA som tas opp via huden, transporteres rundt i kroppen som fritt BPA før det går til leveren og omdannes. Mengden fritt BPA i kroppen fra ulike kilder er derfor forskjellig.

BPA har vært mistenkt for å ha helseskadelige effekter på blant annet lever og nyre, brystvev, nervesystemet, reproduksjon (fruktbarhet og svangerskap) og adferd. I tillegg er det mulig at stoffet har effekter på overvekt og regulering av blodsukkeret.

Tolerabelt daglig inntak

For uønskede stoffer settes det grenser for hvor mye mennesker tåler å få i seg. Tolerabelt daglig inntak (TDI) er den mengden av et stoff som du kan innta daglig gjennom hele livet uten at det utgjør noen helserisiko. TDI er utrykt per kroppsvekt, vanligvis som mikrogram eller milligram (av stoffet) per kilogram kroppsvekt.

Hvor mye BPA får du i deg?

EFSA, EUs mattrygghetsorgan, publiserte en oppdatert risikovurdering av BPA i desember 2014. I vurderingen ble den tolerable grensen (TDI) redusert med mer enn 10 ganger til 4 mikrogram per kilo kroppsvekt. Denne tolerable grensen er basert på effektene i lever og nyre, og en usikkerhetsfaktor som inkluderer de andre effektene. EFSA konkluderer med at BPA ikke utgjør noen helserisiko for noen aldersgrupper. Dette inkluderer gravide kvinner, spedbarn og ungdom. Eksponering fra både kosten eller fra en kombinasjon av kilder er betydelig under den tolerable grensen.

Du kan lese mer om EFSAs risikovurdering av BPA fra 2014 her.

EFSA gjør en ny vurdering av BPA og mulige effekter på immunsystemet

I en ny rapport fra Nederland i april 2016, rådes forbrukerne til å redusere eksponeringen for BPA. Rapporten går kritisk gjennom to studier som beskriver effektene BPA har på immunsystemet til fostre og små barn. Studiene var ikke publisert da EFSA risikovurderte BPA i 2014.

EFSA har gjennomgått de to nye studiene på BPA. Nye data bekrefter EFSAs tidligere konklusjon om at bisfenol A (BPA) kan påvirke immunsystemet hos dyr. Dataene er for usikre til å kunne trekke konklusjoner om BPA kan påvirke menneskers helse. Eksperter fra EFSA skal revurdere BPA i 2017 og 2018.

Du kan også lese mer om BPA på erdetfarlig.no og Folkehelseinstituttetlenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.

Still oss spørsmål eller kommenter innlegget

Kommentarer

  Du må være logget inn for å få kommentere

  Lukket for flere kommentarer

  1000

  Følg oss

  Bloggarkiv

  Vitenskapskomiteen for mat og miljø

  T: 21 62 28 00
  @: vkm@vkm.no

   

  Postboks 4404 Nydalen
  0403 Oslo

  Besøksadresse:

  Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

  Organisasjonsnummerr:
  983 744 516

   

  Nettredaktør: Astrid Tvedt
  Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie