12. mars 2018
Vitenskapskomiteen har vurdert hvor sannsynlig det er at antibiotikaresistente bakterier overføres mellom kjæledyr og mennesker, for eksempel hvis man lar bikkja slikke seg i fjeset.
Yngvild Wasteson, leder av VKMs faggruppe for hygiene og smittestoffer. Publisert første gang 26. januar 2016.
VKM konkluderte i en vurdering som ble publisert i desember 2015 at det er dokumentert at hudbakteriene S. aureus og S. pseudintermedius og tarmbakteriene Enterobacteriaceae spp. kan overføre antibiotikaresistens direkte mellom dyr og mennesker.
Det er imidlertid ikke godt nok kunnskapsgrunnlag til å tallfeste hvor stor sannsynligheten for at slik overføring skjer. Vi kan heller ikke si sikkert hvilke bakterier som bidrar mest til å overføre resistens mellom kjæledyr og mennesker.
Det vi kan si, er at sannsynligheten for overføring av bakterier mellom deg og bikkja øker hvis du lar bikkja slikke deg i fjeset. Det er fordi hunder og katter har mange ulike bakterier i munnen, inkludert bakterier som kan forårsake sykdom hos mennesker og antibiotikaresistente bakterier. Det er med andre ord ikke smart å kysse bikkja.
Antibiotikaresistens er et økende problem globalt. Forskere og ander er bekymret for at vi fremtiden ikke vil ha effektive antibiotika i kampen mot alvorlige infeksjoner hos mennesker og dyr.
Les mer om antibiotikaresistens.
Forbruket av antibiotika til behandling av kjæledyr i Norge har økt med 19 % i perioden 1995 til 2014.
Behandling av kjæledyr og mennesker med antibiotika, fôring med rått kjøtt, reiser til land med mer antibiotikaresistens og tett kontakt mellom dyr og mennesker er faktorer som øker sannsynligheten for at antibiotikaresistens overføres mellom kjæledyr og mennesker. Dette er det viktig å være bevisst på.
Ifølge VKMs vurdering er det flere tiltak som vil kunne bidra til å minske sannsynligheten for at det utvikles resistente bakterier hos kjæledyr og til at resistente bakterier overføres mellom kjæledyr og mennesker:
Mattilsynet vil bruke VKMs vurdering som en del av grunnlaget for å lage en handlingsplan mot antibiotikaresistens.
Still oss spørsmål eller kommenter innlegget
Du må være logget inn for å få kommentere
Lukket for flere kommentarer
Bloggkategorier
Bloggarkiv
Vitenskapskomiteen for mat og miljø
Kommentarer