Looking for English content? Try our English language search

Alle nyheter

Bruk knapper under å velge kun VKM eller EFSA nyheter.

  • VKM 9.06.2025

    Invitasjon til overlevering av “Vurdering av dyrevelferd ved bedøving og avliving av fisk i oppdrett”

    Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) utfører vitenskapelige vurderinger om mat, matproduksjon og miljø. Nå leverer vi snart en rapport om dyrevelferd knyttet til metoder og utstyr for bedøving og avliving av oppdrettsfisk på slakterier. Dette er en bestilling fra Mattilsynet.

  • VKM 26.05.2025

    Internasjonalt samarbeid for bedre testmetoder

    Har du hørt om CHANGE? Det er et internasjonalt samarbeid om å ta i bruk nye metoder for å undersøke mulige skadelige effekter av kjemiske stoffer – med færre dyreforsøk og mer effektive metoder. Nå er to nye artikler publisert.

  • EFSA 15.05.2025

    Lite rester av plantevernmidler i europeisk mat

    Lite rester av plantevernmidler i europeisk mat

  • VKM 24.04.2025

    Uavhengig ekspertise, ikke autoritært organ

    Er VKM «et autoritært ekspertorgan som forvalter eksisterende sannheter på vegne av systemet»? Det hevder Marit Kolby og Inge Lindseth i et innlegg på forskning.no.

  • VKM 11.04.2025

    UV kan være farlig, solkremer beskytter

    Bør du ligge unna solkrem? Diskusjonen går i pressen. VKM har vurdert solkrem, og konkluderer med at den beskytter mot hudkreft. Les faggruppens innlegg i debatten og vår rapport.

  • EFSA 10.04.2025

    Antibiotika-resistente bakterier funnet i matkjeden

    Karbapenemase-produserende bakterier er nå påvist i produksjonsdyr og matprodukter over hele Europa. Dette er bekymringsfullt, fordi disse bakteriene tidligere hovedsakelig var et problem på sykehus.

  • VKM 10.04.2025

    Når forskningsformidling villeder i stedet for å veilede

    Påstander som fremsettes om at stoffer i mat kan være skadelige, er ikke alltid tilstrekkelig underbygget med fakta. Et eksempel er forskningen som handler om at visse konsistensmidler kan skade tarmhelsen . Karragenan er én av disse. Vi mener det er fire svakheter ved påstandene «forskning viser at …» om sammenhengen mellom konsistensmidler og effekter på fordøyelseskanalen. Disse svakhetene dreier seg om stoffet som er testet, dokumentasjonen det vises til, troverdigheten til resultatene og relevansen for mennesker.

  • EFSA 11.03.2025

    Resistente bakterier er fortsatt en utfordring i EU

    Antibiotikaresistente bakterier påvises jevnlig hos mennesker og dyr i EU, og er fortsatt en stor trussel mot folke- og dyrehelsen. Dette viser en ny rapport fra EFSA.

  • EFSA 10.03.2025

    Ny utbruddsvurdering om langvarig salmonellautbrudd

    Et utbrudd av Salmonella knyttet til spirer har pågått i Europa siden 2023. Totalt 509 personer i ni europeiske land er blitt syke, inkludert 257 i Norge.

  • EFSA 7.03.2025

    Få funn av veterinære legemiddelrester i mat

    Det er fortsatt få funn av veterinære legemiddelrester i mat. Det viser den årlige rapporten fra EFSA, den europeiske næringsmiddelmyndigheten.

  • EFSA 24.02.2025

    Nye anbefalinger og app for håndtering av prosessvann for frukt, grønnsaker og urter

    Kombinasjon av desinfeksjonsbehandlinger og vannpåfylling kan bidra til å opprettholde den mikrobiologiske kvaliteten på vannet som brukes til behandling av fersk og frossen frukt, grønnsaker og urter.

  • EFSA 5.02.2025

    EFSA-høring om nanomaterialer og -partikler

    Jobber du med mat eller fôr, og har synspunkter om nanomaterialer og nanopartikler i mat og fôr? Nå inviterer EFSA til høring.

  • EFSA 3.02.2025

    Hvordan hindre resistent sopp ved bruk av azolfungicider

    Omfattende bruk av azolfungicider (azoler), særlig innenfor hage- og landbruk, kan øke risikoen for at soppen Aspergillus utvikler resistens mot viktige behandlinger.

  • VKM 3.02.2025

    Har du en krokodille i skapet?

    Krokodiller, skilpadder og sjeldne planter – individer og produkter fra naturen omsettes både lovlig og ulovlig for milliarder hvert år. For mange arter er handelen en trussel mot overlevelse, den kan føre til utryddelse, og derfor er det viktig å regulere.

  • EFSA 30.01.2025

    EU med nye fugleinfluensa-råd

    Fugleinfluensaviruset blir en stadig større trussel, det har potensiale til å spre seg til mennesker, og kan dermed potensielt utløse fremtidige pandemier. Nå intensiverer EU overvåkingen av virusmutasjonene, og vurderer hvordan de best kan håndtere faren.

  • VKM 22.01.2025

    Norske organisasjoner samarbeider med EFSA for tryggere mat

    Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har publisert mange nye videoer som viser hvordan norske organisasjoner kan samarbeide med den europeiske næringsmiddelmyndigheten EFSA.

  • VKM 16.01.2025

    Ny FN-rapport: Fisk har positive helseeffekter

    FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) og WHO (Verdens helseorganisasjon) har oppdatert sin rapport om risiko og nytte ved fiskekonsum fra 2010.

  • EFSA 10.12.2024

    Mer smitte fra dyr til mennesker i EU

    Sykdommer som smitter fra dyr til menneske, såkalte zoonotiske sykdommer, øker i EU. Antall listeriosetilfeller var i fjor på det høyeste nivået siden 2007.

  • EFSA 5.12.2024

    Afrikansk svinepest: Gjerder er ikke godt nok

    Gjerder kan bidra til å begrense spredning av afrikansk svinepest (ASF), men det trengs flere kontrolltiltak samtidig, konkluderer Den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet (EFSA) i en ny rapport.

  • VKM 4.12.2024

    Kronikk: Uønskede blindpassasjerer i hagen

    Har du tenkt på hva du kan få med deg hjem fra hagesenteret, bortsett fra frodige planter? Det kan være en god del mer enn du ønsker. Og blindpassasjerer i planteprakten kan skade både hagen din og norsk natur.

  • VKM 22.11.2024

    Se opptak fra VKMs jubileumsseminar

    Nå kan du se opptak fra vårt nettseminar om mat, miljø, kunnskap og forskning

  • EFSA 18.11.2024

    Økt tålegrense for sakkarin (E 954)

    I en ny vurdering fra den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet (EFSA) er tålegrensen for sakkarin økt fra 5 til 9 mg per kg kroppsvekt per dag.

  • EFSA 12.11.2024

    Tomater årsak til langvarig salmonellautbrudd

    Tomater er årsaken til et pågående utbrudd av salmonella. Utbruddet pågår i en rekke europeiske land, og det er også meldt om tilfeller i Norge.

  • VKM 11.10.2024

    Kronikk: Skremmer folk unødig med fiskeråd

    Skrevet av: Helle Katrine Knutsen (FHI, VKM), Helen Engelstad Kvalem (VKM), Bente Mangschou (VKM), Christine L. Parr (VKM), Lene Frost Andersen (UiO, VKM).

  • EFSA 10.10.2024

    Ny veileder for «Ny mat»-søknader

    Har du hørt om «ny mat» eller «novel foods»? Det er matvarer og ingredienser som er introdusert i Europa etter 1997, og som må godkjennes før de kan slippes på markedet.

  • VKM 19.09.2024

    VKM og Helsedirektoratet har inngått en fast samarbeidsavtale

    Formålet med avtalen er å styrke dialogen og samarbeidet mellom partene.

  • VKM 19.08.2024

    Ny direktør på plass i VKM

    – I dagens informasjonssamfunn, hvor vi får fake news og propaganda fra alle retninger, er Vitenskapskomiteens risikovurderinger en motsats, sier Tore Tollersrud, ny direktør i VKM.

  • EFSA 13.08.2024

    Økt risiko for Vibrio-bakterier i sjømat

    Forekomsten av Vibrio -bakterier i sjømat kommer trolig til å øke på grunn av klimaendringer og økende antibiotikaresistens, ifølge en EFSA-vurdering.

  • EFSA 8.08.2024

    VKM-medlemmer inn i EFSAs ekspertpaneler

    1500 europeiske forskere konkurrerte om å få sitte i EFSAs vitenskapelige paneler de neste fem årene. Blant de 180 valgte, sitter det nå tre norske representanter.

  • EFSA 8.08.2024

    Færre tilfeller av fugleinfluensa i EU

    EU har registrert det laveste antallet tilfeller av høypatogen fugleinfluensa (HPAI) hos fjørfe og ville fugler siden 2019/2020, og risikoen for allmennheten forblir dermed lav.

Last inn mer