Alle nyheter
Bruk knapper under å velge kun VKM eller EFSA nyheter.
-
VKM 9.06.2025
Invitasjon til overlevering av “Vurdering av dyrevelferd ved bedøving og avliving av fisk i oppdrett”
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) utfører vitenskapelige vurderinger om mat, matproduksjon og miljø. Nå leverer vi snart en rapport om dyrevelferd knyttet til metoder og utstyr for bedøving og avliving av oppdrettsfisk på slakterier. Dette er en bestilling fra Mattilsynet.
-
VKM 26.05.2025
Internasjonalt samarbeid for bedre testmetoder
Har du hørt om CHANGE? Det er et internasjonalt samarbeid om å ta i bruk nye metoder for å undersøke mulige skadelige effekter av kjemiske stoffer – med færre dyreforsøk og mer effektive metoder. Nå er to nye artikler publisert.
-
EFSA 15.05.2025
Lite rester av plantevernmidler i europeisk mat
Lite rester av plantevernmidler i europeisk mat
-
VKM 24.04.2025
Uavhengig ekspertise, ikke autoritært organ
Er VKM «et autoritært ekspertorgan som forvalter eksisterende sannheter på vegne av systemet»? Det hevder Marit Kolby og Inge Lindseth i et innlegg på forskning.no.
-
VKM 11.04.2025
UV kan være farlig, solkremer beskytter
Bør du ligge unna solkrem? Diskusjonen går i pressen. VKM har vurdert solkrem, og konkluderer med at den beskytter mot hudkreft. Les faggruppens innlegg i debatten og vår rapport.
-
EFSA 10.04.2025
Antibiotika-resistente bakterier funnet i matkjeden
Karbapenemase-produserende bakterier er nå påvist i produksjonsdyr og matprodukter over hele Europa. Dette er bekymringsfullt, fordi disse bakteriene tidligere hovedsakelig var et problem på sykehus.
-
VKM 10.04.2025
Når forskningsformidling villeder i stedet for å veilede
Påstander som fremsettes om at stoffer i mat kan være skadelige, er ikke alltid tilstrekkelig underbygget med fakta. Et eksempel er forskningen som handler om at visse konsistensmidler kan skade tarmhelsen . Karragenan er én av disse. Vi mener det er fire svakheter ved påstandene «forskning viser at …» om sammenhengen mellom konsistensmidler og effekter på fordøyelseskanalen. Disse svakhetene dreier seg om stoffet som er testet, dokumentasjonen det vises til, troverdigheten til resultatene og relevansen for mennesker.
-
EFSA 11.03.2025
Resistente bakterier er fortsatt en utfordring i EU
Antibiotikaresistente bakterier påvises jevnlig hos mennesker og dyr i EU, og er fortsatt en stor trussel mot folke- og dyrehelsen. Dette viser en ny rapport fra EFSA.
-
EFSA 10.03.2025
Ny utbruddsvurdering om langvarig salmonellautbrudd
Et utbrudd av Salmonella knyttet til spirer har pågått i Europa siden 2023. Totalt 509 personer i ni europeiske land er blitt syke, inkludert 257 i Norge.
-
EFSA 7.03.2025
Få funn av veterinære legemiddelrester i mat
Det er fortsatt få funn av veterinære legemiddelrester i mat. Det viser den årlige rapporten fra EFSA, den europeiske næringsmiddelmyndigheten.
-
EFSA 24.02.2025
Nye anbefalinger og app for håndtering av prosessvann for frukt, grønnsaker og urter
Kombinasjon av desinfeksjonsbehandlinger og vannpåfylling kan bidra til å opprettholde den mikrobiologiske kvaliteten på vannet som brukes til behandling av fersk og frossen frukt, grønnsaker og urter.
-
EFSA 5.02.2025
EFSA-høring om nanomaterialer og -partikler
Jobber du med mat eller fôr, og har synspunkter om nanomaterialer og nanopartikler i mat og fôr? Nå inviterer EFSA til høring.
-
EFSA 3.02.2025
Hvordan hindre resistent sopp ved bruk av azolfungicider
Omfattende bruk av azolfungicider (azoler), særlig innenfor hage- og landbruk, kan øke risikoen for at soppen Aspergillus utvikler resistens mot viktige behandlinger.
-
VKM 3.02.2025
Har du en krokodille i skapet?
Krokodiller, skilpadder og sjeldne planter – individer og produkter fra naturen omsettes både lovlig og ulovlig for milliarder hvert år. For mange arter er handelen en trussel mot overlevelse, den kan føre til utryddelse, og derfor er det viktig å regulere.
-
EFSA 30.01.2025
EU med nye fugleinfluensa-råd
Fugleinfluensaviruset blir en stadig større trussel, det har potensiale til å spre seg til mennesker, og kan dermed potensielt utløse fremtidige pandemier. Nå intensiverer EU overvåkingen av virusmutasjonene, og vurderer hvordan de best kan håndtere faren.
-
VKM 22.01.2025
Norske organisasjoner samarbeider med EFSA for tryggere mat
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har publisert mange nye videoer som viser hvordan norske organisasjoner kan samarbeide med den europeiske næringsmiddelmyndigheten EFSA.
-
VKM 16.01.2025
Ny FN-rapport: Fisk har positive helseeffekter
FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) og WHO (Verdens helseorganisasjon) har oppdatert sin rapport om risiko og nytte ved fiskekonsum fra 2010.
-
EFSA 10.12.2024
Mer smitte fra dyr til mennesker i EU
Sykdommer som smitter fra dyr til menneske, såkalte zoonotiske sykdommer, øker i EU. Antall listeriosetilfeller var i fjor på det høyeste nivået siden 2007.
-
EFSA 5.12.2024
Afrikansk svinepest: Gjerder er ikke godt nok
Gjerder kan bidra til å begrense spredning av afrikansk svinepest (ASF), men det trengs flere kontrolltiltak samtidig, konkluderer Den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet (EFSA) i en ny rapport.
-
VKM 4.12.2024
Kronikk: Uønskede blindpassasjerer i hagen
Har du tenkt på hva du kan få med deg hjem fra hagesenteret, bortsett fra frodige planter? Det kan være en god del mer enn du ønsker. Og blindpassasjerer i planteprakten kan skade både hagen din og norsk natur.
-
VKM 22.11.2024
Se opptak fra VKMs jubileumsseminar
Nå kan du se opptak fra vårt nettseminar om mat, miljø, kunnskap og forskning
-
EFSA 18.11.2024
Økt tålegrense for sakkarin (E 954)
I en ny vurdering fra den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet (EFSA) er tålegrensen for sakkarin økt fra 5 til 9 mg per kg kroppsvekt per dag.
-
EFSA 12.11.2024
Tomater årsak til langvarig salmonellautbrudd
Tomater er årsaken til et pågående utbrudd av salmonella. Utbruddet pågår i en rekke europeiske land, og det er også meldt om tilfeller i Norge.
-
VKM 11.10.2024
Kronikk: Skremmer folk unødig med fiskeråd
Skrevet av: Helle Katrine Knutsen (FHI, VKM), Helen Engelstad Kvalem (VKM), Bente Mangschou (VKM), Christine L. Parr (VKM), Lene Frost Andersen (UiO, VKM).
-
EFSA 10.10.2024
Ny veileder for «Ny mat»-søknader
Har du hørt om «ny mat» eller «novel foods»? Det er matvarer og ingredienser som er introdusert i Europa etter 1997, og som må godkjennes før de kan slippes på markedet.
-
VKM 19.09.2024
VKM og Helsedirektoratet har inngått en fast samarbeidsavtale
Formålet med avtalen er å styrke dialogen og samarbeidet mellom partene.
-
VKM 19.08.2024
Ny direktør på plass i VKM
– I dagens informasjonssamfunn, hvor vi får fake news og propaganda fra alle retninger, er Vitenskapskomiteens risikovurderinger en motsats, sier Tore Tollersrud, ny direktør i VKM.
-
EFSA 13.08.2024
Økt risiko for Vibrio-bakterier i sjømat
Forekomsten av Vibrio -bakterier i sjømat kommer trolig til å øke på grunn av klimaendringer og økende antibiotikaresistens, ifølge en EFSA-vurdering.
-
EFSA 8.08.2024
VKM-medlemmer inn i EFSAs ekspertpaneler
1500 europeiske forskere konkurrerte om å få sitte i EFSAs vitenskapelige paneler de neste fem årene. Blant de 180 valgte, sitter det nå tre norske representanter.
-
EFSA 8.08.2024
Færre tilfeller av fugleinfluensa i EU
EU har registrert det laveste antallet tilfeller av høypatogen fugleinfluensa (HPAI) hos fjørfe og ville fugler siden 2019/2020, og risikoen for allmennheten forblir dermed lav.