Alle nyheter
Bruk knapper under å velge kun VKM eller EFSA nyheter.
-
VKM 16.01.2025
Ny FN-rapport: Fisk har positive helseeffekter
FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) og WHO (Verdens helseorganisasjon) har oppdatert sin rapport om risiko og nytte ved fiskekonsum fra 2010.
-
VKM 15.01.2025
Søker vitenskapelige eksperter til faggruppen for CITES
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) søker nye medlemmer til faggruppen for CITES for perioden 2025 – 2026.
-
EFSA 10.12.2024
Mer smitte fra dyr til mennesker i EU
Sykdommer som smitter fra dyr til menneske, såkalte zoonotiske sykdommer, øker i EU. Antall listeriosetilfeller var i fjor på det høyeste nivået siden 2007.
-
EFSA 5.12.2024
Afrikansk svinepest: Gjerder er ikke godt nok
Gjerder kan bidra til å begrense spredning av afrikansk svinepest (ASF), men det trengs flere kontrolltiltak samtidig, konkluderer Den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet (EFSA) i en ny rapport.
-
VKM 4.12.2024
Kronikk: Uønskede blindpassasjerer i hagen
Har du tenkt på hva du kan få med deg hjem fra hagesenteret, bortsett fra frodige planter? Det kan være en god del mer enn du ønsker. Og blindpassasjerer i planteprakten kan skade både hagen din og norsk natur.
-
VKM 22.11.2024
Se opptak fra VKMs jubileumsseminar
Nå kan du se opptak fra vårt nettseminar om mat, miljø, kunnskap og forskning
-
EFSA 18.11.2024
Økt tålegrense for sakkarin (E 954)
I en ny vurdering fra den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet (EFSA) er tålegrensen for sakkarin økt fra 5 til 9 mg per kg kroppsvekt per dag.
-
EFSA 12.11.2024
Tomater årsak til langvarig salmonellautbrudd
Tomater er årsaken til et pågående utbrudd av salmonella. Utbruddet pågår i en rekke europeiske land, og det er også meldt om tilfeller i Norge.
-
VKM 11.10.2024
Kronikk: Skremmer folk unødig med fiskeråd
Skrevet av: Helle Katrine Knutsen (FHI, VKM), Helen Engelstad Kvalem (VKM), Bente Mangschou (VKM), Christine L. Parr (VKM), Lene Frost Andersen (UiO, VKM).
-
EFSA 10.10.2024
Ny veileder for «Ny mat»-søknader
Har du hørt om «ny mat» eller «novel foods»? Det er matvarer og ingredienser som er introdusert i Europa etter 1997, og som må godkjennes før de kan slippes på markedet.
-
VKM 19.09.2024
VKM og Helsedirektoratet har inngått en fast samarbeidsavtale
Formålet med avtalen er å styrke dialogen og samarbeidet mellom partene.
-
VKM 19.08.2024
Ny direktør på plass i VKM
– I dagens informasjonssamfunn, hvor vi får fake news og propaganda fra alle retninger, er Vitenskapskomiteens risikovurderinger en motsats, sier Tore Tollersrud, ny direktør i VKM.
-
EFSA 13.08.2024
Økt risiko for Vibrio-bakterier i sjømat
Forekomsten av Vibrio -bakterier i sjømat kommer trolig til å øke på grunn av klimaendringer og økende antibiotikaresistens, ifølge en EFSA-vurdering.
-
EFSA 8.08.2024
VKM-medlemmer inn i EFSAs ekspertpaneler
1500 europeiske forskere konkurrerte om å få sitte i EFSAs vitenskapelige paneler de neste fem årene. Blant de 180 valgte, sitter det nå tre norske representanter.
-
EFSA 8.08.2024
Færre tilfeller av fugleinfluensa i EU
EU har registrert det laveste antallet tilfeller av høypatogen fugleinfluensa (HPAI) hos fjørfe og ville fugler siden 2019/2020, og risikoen for allmennheten forblir dermed lav.