Looking for English content? Try our English language search

Alle nyheter

Bruk knapper under å velge kun VKM eller EFSA nyheter.

  • EFSA 31.10.2025

    Trolig mindre utslipp av mikro- og nanoplast enn antatt

    Mikro- og nanoplast kan frigjøres fra materialer som er i kontakt med mat, som plastflasker, matbokser og emballasje.

  • EFSA 24.10.2025

    Langvarig salmonellautbrudd knyttet til tomater fra Sicilia

    Et langvarig utbrudd av Salmonella Strathcona ST2559 i flere land i EU/EØS-området knyttes til tomater fra Sicilia.

  • EFSA 24.09.2025

    Mattrygghet i EU: Økt tillit og bevissthet blant innbyggerne

    En ny undersøkelse viser at europeere flest har tillit til mattrygghetssystemet i EU – og at forskere, fastleger og bønder er blant de mest pålitelige kildene til informasjon om matrisiko.

  • EFSA 3.09.2025

    Ny toppsjef i EFSA: Nikolaus Kriz tar over roret

    Nikolaus Kriz er nå på plass som ny administrerende direktør for Den europeiske myndighet for mattrygghet (EFSA).

  • EFSA 19.08.2025

    Har undersøkt helserisiko i fennikelfrøpreparater

    Preparater av fennikelfrø, som brukes i krydderblandinger og kosttilskudd, kan inneholde estragol. Nå har EFSA, den europeiske næringsmiddelmyndigheten, vurdert helserisikoen ved estragol-inntak.

  • EFSA 18.08.2025

    Fluor utgjør lav helsefare

    EFSA, den europeiske næringsmiddelmyndigheten, har vurdert risiko av inntak av fluor fra drikkevann, mat, fluortilsatt bordsalt og inntatte fluortannpleieprodukter. De har oppdatert de trygge/tolerable inntakene for alle aldersgrupper basert på de nyeste vitenskapelige studiene.

  • VKM 7.07.2025

    Se opptak av «Ny forskning viser at …»-debatt fra Arendal

    Gikk du glipp av debatten om «ny forskning viser at…»-saker under Arendalsuka? Nå kan du se samtalen i opptak.

  • VKM 20.06.2025

    Ny konferanse for å løfte bedre testmetoder

    Tradisjonelt har testing av kjemiske stoffer vært gjort ved dyrestudier. De senere årene er det utviklet en rekke nye testmetoder som ikke krever bruk av dyr, men implementeringen går sakte.

  • VKM 9.06.2025

    Invitasjon til overlevering av “Vurdering av dyrevelferd ved bedøving og avliving av fisk i oppdrett”

    Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) utfører vitenskapelige vurderinger om mat, matproduksjon og miljø. Nå leverer vi snart en rapport om dyrevelferd knyttet til metoder og utstyr for bedøving og avliving av oppdrettsfisk på slakterier. Dette er en bestilling fra Mattilsynet.

  • VKM 26.05.2025

    Internasjonalt samarbeid for bedre testmetoder

    Har du hørt om CHANGE? Det er et internasjonalt samarbeid om å ta i bruk nye metoder for å undersøke mulige skadelige effekter av kjemiske stoffer – med færre dyreforsøk og mer effektive metoder. Nå er to nye artikler publisert.

  • EFSA 15.05.2025

    Lite rester av plantevernmidler i europeisk mat

    Lite rester av plantevernmidler i europeisk mat

  • VKM 24.04.2025

    Uavhengig ekspertise, ikke autoritært organ

    Er VKM «et autoritært ekspertorgan som forvalter eksisterende sannheter på vegne av systemet»? Det hevder Marit Kolby og Inge Lindseth i et innlegg på forskning.no.

  • VKM 11.04.2025

    UV kan være farlig, solkremer beskytter

    Bør du ligge unna solkrem? Diskusjonen går i pressen. VKM har vurdert solkrem, og konkluderer med at den beskytter mot hudkreft. Les faggruppens innlegg i debatten og vår rapport.

  • EFSA 10.04.2025

    Antibiotika-resistente bakterier funnet i matkjeden

    Karbapenemase-produserende bakterier er nå påvist i produksjonsdyr og matprodukter over hele Europa. Dette er bekymringsfullt, fordi disse bakteriene tidligere hovedsakelig var et problem på sykehus.

  • VKM 10.04.2025

    Når forskningsformidling villeder i stedet for å veilede

    Påstander som fremsettes om at stoffer i mat kan være skadelige, er ikke alltid tilstrekkelig underbygget med fakta. Et eksempel er forskningen som handler om at visse konsistensmidler kan skade tarmhelsen . Karragenan er én av disse. Vi mener det er fire svakheter ved påstandene «forskning viser at …» om sammenhengen mellom konsistensmidler og effekter på fordøyelseskanalen. Disse svakhetene dreier seg om stoffet som er testet, dokumentasjonen det vises til, troverdigheten til resultatene og relevansen for mennesker.

Last inn mer