Alle nyheter
Bruk knapper under å velge kun VKM eller EFSA nyheter.
-
EFSA 31.10.2025
Trolig mindre utslipp av mikro- og nanoplast enn antatt
Mikro- og nanoplast kan frigjøres fra materialer som er i kontakt med mat, som plastflasker, matbokser og emballasje.
-
EFSA 24.10.2025
Langvarig salmonellautbrudd knyttet til tomater fra Sicilia
Et langvarig utbrudd av Salmonella Strathcona ST2559 i flere land i EU/EØS-området knyttes til tomater fra Sicilia.
-
EFSA 24.09.2025
Mattrygghet i EU: Økt tillit og bevissthet blant innbyggerne
En ny undersøkelse viser at europeere flest har tillit til mattrygghetssystemet i EU – og at forskere, fastleger og bønder er blant de mest pålitelige kildene til informasjon om matrisiko.
-
EFSA 3.09.2025
Ny toppsjef i EFSA: Nikolaus Kriz tar over roret
Nikolaus Kriz er nå på plass som ny administrerende direktør for Den europeiske myndighet for mattrygghet (EFSA).
-
EFSA 19.08.2025
Har undersøkt helserisiko i fennikelfrøpreparater
Preparater av fennikelfrø, som brukes i krydderblandinger og kosttilskudd, kan inneholde estragol. Nå har EFSA, den europeiske næringsmiddelmyndigheten, vurdert helserisikoen ved estragol-inntak.
-
EFSA 18.08.2025
Fluor utgjør lav helsefare
EFSA, den europeiske næringsmiddelmyndigheten, har vurdert risiko av inntak av fluor fra drikkevann, mat, fluortilsatt bordsalt og inntatte fluortannpleieprodukter. De har oppdatert de trygge/tolerable inntakene for alle aldersgrupper basert på de nyeste vitenskapelige studiene.
-
VKM 7.07.2025
Se opptak av «Ny forskning viser at …»-debatt fra Arendal
Gikk du glipp av debatten om «ny forskning viser at…»-saker under Arendalsuka? Nå kan du se samtalen i opptak.
-
VKM 20.06.2025
Ny konferanse for å løfte bedre testmetoder
Tradisjonelt har testing av kjemiske stoffer vært gjort ved dyrestudier. De senere årene er det utviklet en rekke nye testmetoder som ikke krever bruk av dyr, men implementeringen går sakte.
-
VKM 9.06.2025
Invitasjon til overlevering av “Vurdering av dyrevelferd ved bedøving og avliving av fisk i oppdrett”
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) utfører vitenskapelige vurderinger om mat, matproduksjon og miljø. Nå leverer vi snart en rapport om dyrevelferd knyttet til metoder og utstyr for bedøving og avliving av oppdrettsfisk på slakterier. Dette er en bestilling fra Mattilsynet.
-
VKM 26.05.2025
Internasjonalt samarbeid for bedre testmetoder
Har du hørt om CHANGE? Det er et internasjonalt samarbeid om å ta i bruk nye metoder for å undersøke mulige skadelige effekter av kjemiske stoffer – med færre dyreforsøk og mer effektive metoder. Nå er to nye artikler publisert.
-
EFSA 15.05.2025
Lite rester av plantevernmidler i europeisk mat
Lite rester av plantevernmidler i europeisk mat
-
VKM 24.04.2025
Uavhengig ekspertise, ikke autoritært organ
Er VKM «et autoritært ekspertorgan som forvalter eksisterende sannheter på vegne av systemet»? Det hevder Marit Kolby og Inge Lindseth i et innlegg på forskning.no.
-
VKM 11.04.2025
UV kan være farlig, solkremer beskytter
Bør du ligge unna solkrem? Diskusjonen går i pressen. VKM har vurdert solkrem, og konkluderer med at den beskytter mot hudkreft. Les faggruppens innlegg i debatten og vår rapport.
-
EFSA 10.04.2025
Antibiotika-resistente bakterier funnet i matkjeden
Karbapenemase-produserende bakterier er nå påvist i produksjonsdyr og matprodukter over hele Europa. Dette er bekymringsfullt, fordi disse bakteriene tidligere hovedsakelig var et problem på sykehus.
-
VKM 10.04.2025
Når forskningsformidling villeder i stedet for å veilede
Påstander som fremsettes om at stoffer i mat kan være skadelige, er ikke alltid tilstrekkelig underbygget med fakta. Et eksempel er forskningen som handler om at visse konsistensmidler kan skade tarmhelsen . Karragenan er én av disse. Vi mener det er fire svakheter ved påstandene «forskning viser at …» om sammenhengen mellom konsistensmidler og effekter på fordøyelseskanalen. Disse svakhetene dreier seg om stoffet som er testet, dokumentasjonen det vises til, troverdigheten til resultatene og relevansen for mennesker.