Looking for English content? Try our English language search

Alle nyheter

Bruk knapper under å velge kun VKM eller EFSA nyheter.

  • 20.06.2025

    Ny konferanse for å løfte bedre testmetoder

    Tradisjonelt har testing av kjemiske stoffer vært gjort ved dyrestudier. De senere årene er det utviklet en rekke nye testmetoder som ikke krever bruk av dyr, men implementeringen går sakte.

  • 9.06.2025

    Invitasjon til overlevering av “Vurdering av dyrevelferd ved bedøving og avliving av fisk i oppdrett”

    Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) utfører vitenskapelige vurderinger om mat, matproduksjon og miljø. Nå leverer vi snart en rapport om dyrevelferd knyttet til metoder og utstyr for bedøving og avliving av oppdrettsfisk på slakterier. Dette er en bestilling fra Mattilsynet.

  • 26.05.2025

    Internasjonalt samarbeid for bedre testmetoder

    Har du hørt om CHANGE? Det er et internasjonalt samarbeid om å ta i bruk nye metoder for å undersøke mulige skadelige effekter av kjemiske stoffer – med færre dyreforsøk og mer effektive metoder. Nå er to nye artikler publisert.

  • 24.04.2025

    Uavhengig ekspertise, ikke autoritært organ

    Er VKM «et autoritært ekspertorgan som forvalter eksisterende sannheter på vegne av systemet»? Det hevder Marit Kolby og Inge Lindseth i et innlegg på forskning.no.

  • 11.04.2025

    UV kan være farlig, solkremer beskytter

    Bør du ligge unna solkrem? Diskusjonen går i pressen. VKM har vurdert solkrem, og konkluderer med at den beskytter mot hudkreft. Les faggruppens innlegg i debatten og vår rapport.

  • 10.04.2025

    Når forskningsformidling villeder i stedet for å veilede

    Påstander som fremsettes om at stoffer i mat kan være skadelige, er ikke alltid tilstrekkelig underbygget med fakta. Et eksempel er forskningen som handler om at visse konsistensmidler kan skade tarmhelsen . Karragenan er én av disse. Vi mener det er fire svakheter ved påstandene «forskning viser at …» om sammenhengen mellom konsistensmidler og effekter på fordøyelseskanalen. Disse svakhetene dreier seg om stoffet som er testet, dokumentasjonen det vises til, troverdigheten til resultatene og relevansen for mennesker.

  • 3.02.2025

    Har du en krokodille i skapet?

    Krokodiller, skilpadder og sjeldne planter – individer og produkter fra naturen omsettes både lovlig og ulovlig for milliarder hvert år. For mange arter er handelen en trussel mot overlevelse, den kan føre til utryddelse, og derfor er det viktig å regulere.

  • 22.01.2025

    Norske organisasjoner samarbeider med EFSA for tryggere mat

    Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har publisert mange nye videoer som viser hvordan norske organisasjoner kan samarbeide med den europeiske næringsmiddelmyndigheten EFSA.

  • 16.01.2025

    Ny FN-rapport: Fisk har positive helseeffekter

    FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) og WHO (Verdens helseorganisasjon) har oppdatert sin rapport om risiko og nytte ved fiskekonsum fra 2010.

  • 4.12.2024

    Kronikk: Uønskede blindpassasjerer i hagen

    Har du tenkt på hva du kan få med deg hjem fra hagesenteret, bortsett fra frodige planter? Det kan være en god del mer enn du ønsker. Og blindpassasjerer i planteprakten kan skade både hagen din og norsk natur.

  • 22.11.2024

    Se opptak fra VKMs jubileumsseminar

    Nå kan du se opptak fra vårt nettseminar om mat, miljø, kunnskap og forskning

  • 11.10.2024

    Kronikk: Skremmer folk unødig med fiskeråd

    Skrevet av: Helle Katrine Knutsen (FHI, VKM), Helen Engelstad Kvalem (VKM), Bente Mangschou (VKM), Christine L. Parr (VKM), Lene Frost Andersen (UiO, VKM).

  • 19.09.2024

    VKM og Helsedirektoratet har inngått en fast samarbeidsavtale

    Formålet med avtalen er å styrke dialogen og samarbeidet mellom partene.

  • 19.08.2024

    Ny direktør på plass i VKM

    – I dagens informasjonssamfunn, hvor vi får fake news og propaganda fra alle retninger, er Vitenskapskomiteens risikovurderinger en motsats, sier Tore Tollersrud, ny direktør i VKM.

  • 14.06.2024

    Fra dyretesting til nye metoder

    Tradisjonelt har testing av kjemiske stoffer vært gjort ved dyrestudier. De senere årene er det utviklet en rekke nye testmetoder som ikke krever bruk av dyr, men implementeringen går sakte.

Last inn mer