Tilsetningsstoffer i mat

Av: Gro Haarklou Mathisen, prosjektleder for faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk.

SIST OPPDATERT:

Tilsetningsstoffer er stoffer som tilsettes mat og drikke for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt farge, smak eller konsistens.

Det finnes både naturlige og kunstige tilsetningsstoffer. Noen vanlige typer av tilsetningsstoffer er konserveringsmidler, antioksidanter, konsistensmidler, søtstoffer og fargestoffer.

Søtstoffer er tilsetningsstoffer som brukes i stedet for sukker for å gi mat og drikke søt smak. Mange typer mat og drikke tilsettes søtstoffer. Det finnes grenser for hvor mye søtstoff det er lov å tilsette i mat og drikke, og det finnes grenser for hvor mye kroppen tåler å få i seg av søtstoff per dag.

E-nummer

Alle godkjente tilsetningsstoffer har et E-nummer. Det betyr at stoffet er vurdert av den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og at det er godkjent av EU-Kommisjonen for bruk som tilsetningsstoff i EU/EØS.

Risikovurdering av tilsetningsstoffer

Når VKM skal vurdere risiko ved tilsetningsstoffer, så er det faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk som gjør dette. Vi har blant annet gjort risikovurdering av søtstoffer fra drikkevarer.

Du kan lese mer om risikovurderingen av søtstoffer her.

Hos Mattilsynet finner du en fullstendig oversikt over de ulike typene av tilsetningsstoffer.

På Matportalen finner du en oversikt over alle E-numrene og hva de betyr.

NØKKELORD:

Tilsetningsstoffer

Siste fra VKM

Alle risikovurderinger

Slik vurderer vi risiko

Å vurdere risiko betyr å vurdere sannsynligheten for at en identifisert fare fører til skade, og hvor alvorlig skaden er. 

 

Uavhengig og tverrfaglig

Medlemmene er faglig uavhengige og deltar i kraft av sin ekspertise. De representerer ikke institusjonen de er ansatt ved eller andre interesser.

Ingen kan instruere komiteen eller sekretariatet i faglige spørsmål.

 

Bilde av pil