Hovedbudskap:
Mattilsynet har bedt Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om å foreta en risikovurdering av lettmargarinprodukt tilsatt fytosteroler, som er søkt godkjent som ny mat (novel food). I tillegg har Mattilsynet bedt om en vurdering av konkrete påstander som skal benyttes i markedsføringen av angjeldende produkt.
Faggruppen har trukket følgende konklusjoner:
I henhold til dokumentasjon fra søker, er sterolprofilen til Vividol T® i samsvar med blandinger som tidligere er godkjent i EU.
Søker bør på tilfredsstillende måte dokumentere overfor Mattilsynet at det totale innholdet av fytosteroler overstiger 99%, og det bør tas nye analyser for PAH. Produktets sammensetning synes å være tilsvarende andre produkter som er godkjent som ny mat i EU.
Faggruppen støtter EUs tidligere vurderinger om at det totale inntaket av fytosteroler/stanoler ikke bør overstige 3 g/dag.
Estimerte beregninger fra NORKOST viser at det vil kunne medføre et høyere inntak enn 3 g/dag for 95 persentilen dersom all lettmargarin var tilsatt angjeldende mengde fytosteroler. Et økende antall ulike produkter med tilsetning av fytosteroler vil gi økt risiko for et inntak som overstiger 3 g/dag.
Det er ikke tilstrekkelig dokumentert at produktet vil kunne redusere LDL-kolesterol mer enn 10%. Nyere studier kan tyde på at effekten av fytosteroler avtar etter lengre tids bruk (1 år).
Det er behov for forskning som avklarer langtidseffekten ved bruk av fytosteroler i matvarer.
Når det gjelder eventuell sammenheng mellom fytosteroler og hjerte- karsykdommer, forventes det at EFSA vil avgi en uttalelse om dette i løpet av april 2005.
Det er behov for mer kunnskap om sammenhengen mellom inntak av steroler/stanoler og helse.
Kontakt
Andre populære artikler