Hovedbudskap:
VKM har på oppdrag fra Mattilsynet foretatt en forenklet risikovurdering av D-Tagatose, og med spørsmål om det kan foreligge spesielle farer knyttet til inntak av tagatose i Norge, og hvilken risiko eventuelle farer vil utgjøre?
VKMs faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi, som har gjort vurderinen, støtter konklusjonen i Initial Report D-Tagatose fra Advisory Committee on Novel Foods and Processes, UK.
Imidlertid er tagatose mer aktiv i Maillard-reaksjoner enn for eksempel sukrose, laktose, og andre monosakkarider.
Dette vil kunne bety at reaksjonsprodukter (hvorav noen er kreftfremkallende) lettere vil kunne dannes, og kanskje også i større mengder.
Tilgjengelighet på aminosyrer i prosessen vil imidlertid være en begrensende faktor. Dette vil være avhengig av matmatriksen. Reaksjonsprodukter fra Maillard med tagatose bør studeres nærmere.
Ny vurdering
Mattilsynet har i 2010 bedt VKM om å gjøre en ny, forenklet vurdering av bruk av D-tagatose som søtningsmiddel. Vurderingen forventes ferdig i løpet av august 2010.
Kontakt
Andre populære artikler