VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Vurdering av Initial Report D-tagatose som ny mat/ingrediens

Rapportnr: 2007: 39

Bestilt: 15.05.2007

Publisert: 26.06.2007

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

VKM har på oppdrag fra Mattilsynet foretatt en forenklet risikovurdering av D-Tagatose, og med spørsmål om det kan foreligge spesielle farer knyttet til inntak av tagatose i Norge, og hvilken risiko eventuelle farer vil utgjøre?

VKMs faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi, som har gjort vurderinen, støtter konklusjonen i Initial Report D-Tagatose fra Advisory Committee on Novel Foods and Processes, UK.

Imidlertid er tagatose mer aktiv i Maillard-reaksjoner enn for eksempel sukrose, laktose, og andre monosakkarider.

Dette vil kunne bety at reaksjonsprodukter (hvorav noen er kreftfremkallende) lettere vil kunne dannes, og kanskje også i større mengder.

Tilgjengelighet på aminosyrer i prosessen vil imidlertid være en begrensende faktor. Dette vil være avhengig av matmatriksen. Reaksjonsprodukter fra Maillard med tagatose bør studeres nærmere. 

Ny vurdering

Mattilsynet har i 2010 bedt VKM om å gjøre en ny, forenklet vurdering av bruk av D-tagatose som søtningsmiddel. Vurderingen forventes ferdig i løpet av august 2010.

Kontakt

Bente Mangschou

Prosjektleder, klinisk ernæringsfysiolog

T: 21 62 28 07
Send e-post

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie