VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Tillsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk

Vurdering av glycyrrhizinsyre fra lakrisrotplanten

Rapportnr:

Bestilt: 03.10.2017

Planlagt publisering: 07.05.2018

Hovedbudskap:

Mattilsynet ber Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om å identifisere og beskrive mulige negative helseeffekter for fosteret og langtidseffekter for barnet dersom gravide får i seg glycyrrhizinsyre fra lakris.

Stoffet glycyrrhizinsyre finnes i lakrisrotplanten og gir den karakteristiske lakrissmaken. Mengden glycyrrhizinsyre som brukes i lakrisprodukter, sukkervarer og drikker varierer betydelig.

Glycyrrhizinsyre kan gi negative helseeffekter. Flere finske studier viser langsiktige skadevirkninger på barnet som følge av høyt konsum av lakris under svangerskapet. Studiene har ført til at finske helsemyndigheter advarer gravide mot å spise lakrisprodukter.

Mattilsynet anbefaler inntil videre at gravide unngår å spise mye lakris.

For å kunne konkretisere kostrådet og vurdere hvilke forebyggende tiltak som eventuelt bør iverksettes, ber Mattilsynet VKM om å identifisere og karakterisere mulige negative helseeffekter for fosteret og langtidseffekter for barnet dersom gravide får i seg glycyrrhizinsyre fra lakris.

Det er VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk som skal gjennomføre oppdraget.

Vurderingen vil etter planen være ferdig våren 2018.

Kontakt

Gro Mathisen

Prosjektleder, Dr scient.

T: 21 62 28 06
M: 99 59 37 80
Send e-post

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie