Risikovurderinger og andre publikasjonerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Fôr

Tungmetaller i gjødselprodukter – effekt på helse og miljø

Rapportnr:

Bestilt: 30.10.2017

Publisering: 30.11.2019

 

Hovedbudskap:

Mattilsynet ber Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om å identifisere og beskrive hvilke negative effekter som tungmetaller i gjødselprodukter kan ha på helse og miljø.

Tungmetallene arsen, kadmium, krom, kobber, bly, kvikksølv, nikkel og sink finnes i jorda og som forurensing i gjødselprodukter. Når gjødselprodukter med tungmetaller tilføres jorda over flere år, kan metallene lagres i jorda. Det kan ha negative effekter på helse og miljø.

På fagspråk brukes betegnelsen potensielt toksiske metaller.

Nivåer av giftige metaller i landbruksjord

Mattilsynet ønsker VKMs vurdering av følgende spørsmål knyttet til metallene som er nevnt over:

  • Hva vet vi om dagens nivå av disse potensielt toksiske metallene i jordbruksjord?
  • Hvordan er mobiliteten til disse potensielt toksiske metallene i jordbruksjord og hva vet vi om overføringen til målorganismene i tabell 1?
  • Hvilket nivå av de potensielt toksiske metallene i jordbruksjord gir risiko for negative* effekter på de utvalgte målorganismene i tabell 1?
  • Hva vet vi om dagens eksponering av de aktuelle målorganismene i tabell 1 både når det gjelder nivå og kilder for de potensielt toksiske metallene?
Tabell 1:

Målorganismer

*Negative effekter

Planter

  • Jordbruksplanter til mat og fôr
  • Dyrket matsopp

Svekket spiring og vekst og dermed redusert avling

Dyr

  • Jordlevende organismer
  • Vannlevende organismer
  • Husdyr (ikke kjæledyr) som spiser fôr fra dyrket mark og/eller beitemark som er gjødslet med mineralgjødsel
  • Økotoksikologi (miljørisiko)
  • Økotoksikologi (miljørisiko)
  • Svekket dyrehelse

Mennesker

  • Hele befolkningen og aktuelle undergrupper

Eksponering/inntak, ikke toksikologiske effekter

VKMs faggruppe for fór er ansvarlig for risikovurderingen. Risikovurderingen skal etter planen publiseres i løpet av 2019.

Kontakt

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 222 Skøyen
0213 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummer:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie