VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Skal vurdere konsekvenser av å endre maksimumsgrensen for vitamin K i kosttilskudd

Rapportnr:

Bestilt: 06.10.2017

Publiseres: 01.03.2018

Hovedbudskap:

Vitenskapskomiteen skal vurdere konsekvenser av å sette maksimumsgrensen for vitamin K i kosttilskudd til 100, 200, 300, 600 og 800 μg/dag.

Oppdraget omfatter alle aldersgrupper over 1 år.

Vurderer ny maksimumsgrense i kosttilskudd

Bakgrunnen for oppdraget er at Mattilsynet vil vurdere å fastsette en ny nasjonal maksimumsgrense for vitamin K i kosttilskuddsforskriften. Den tidligere maksimumsgrensen for vitamin K var på 200 μg per døgndose. Den ble opphevet 30. mai 2017.

VKM skal også vurdere inntaket av vitamin K fra kosten. Ettersom det ikke finnes norske data for inntak av vitamin K fra kosten, er VKM er bedt om å vurdere om inntak fra andre land som er representative for Norge.

Vitamin K

Vitamin K er et fettløselig vitamin, og finnes hovedsakelig i to former: fyllokinon – vitamin K1 - og menakinon – vitamin K2. På grunn av utilstrekkelige data, er det ikke gitt anbefalinger for inntak av mangan i Norge.

Fyllokinoner finnes i grønne bladgrønnsaker og vegetabilske oljer. Menakinoner finnes i lever, kjøtt, eggeplomme og meieriprodukter.

VKMs faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi vil være ansvarlig for risikovurderingen.

Kontakt

Bente Mangschou

Prosjektleder, klinisk ernæringsfysiolog

T: 21 62 28 07
@: bente.mangschou@vkm.no

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie