VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Skal vurdere konsekvenser av å endre maksimumsgrensen for mangan i kosttilskudd

Rapportnr:

Bestilt: 09.10.2017

Publiseres: 01.03.2018

Hovedbudskap:

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) skal vurdere konsekvenser av å sette maksimumsgrensen for mangan i kosttilskudd til 1, 5 eller 10 mg per dag.

Oppdraget omfatter alle aldersgrupper over 1 år.

Bakgrunnen for oppdraget er at Mattilsynet vurderer å fastsette ny nasjonal maksimumsgrense for mangan i kosttilskuddsforskriften. Den tidligere maksimumsgrensen for mangan var på 5 mg per dag. Den ble opphevet 30. mai 2017.

VKM skal også vurdere inntaket av mangan fra kosten. Ettersom det ikke er data for inntak av mangan fra kosten i Norge, er VKM er bedt om å vurdere om inntak fra andre land kan være representative for Norge.

Mangan

Mangan er et mineral, og finnes i fullkornsprodukter, nøtter og bladgrønnsaker. Te kan også bidra vesentlig til inntak av mangan. På grunn av utilstrekkelige data, er det ikke gitt anbefalinger for inntak av mangan i Norge.

VKMs faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi vil være ansvarlig for risikovurderingen.

Kontakt

Bente Mangschou

Prosjektleder, klinisk ernæringsfysiolog

T: 21 62 28 07
Send e-post

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie