Tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Laget oversikt over matvarer med nitrat og nitritt
Bestilt: 12.06.2024
Rapportnr: VKM Bulletin 2024:27
Publisert: 11.12.2024
Hovedbudskap:
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) skal beregne hvor mye nitrat og nitritt ulike grupper i befolkningen får i seg fra maten, og vurdere om dette utgjør en helserisiko. VKM har i første omgang laget en oversikt over hvilke matvarer som inneholder disse stoffene, og hvor mye nitritt og nitrat som finnes i disse matvarene.
Dette er første leveranse i et todelt oppdrag fra Mattilsynet.
Bakgrunn
Det finnes ingen oversikt over hvilke matvarer på det norske markedet som inneholder nitrat og nitritt og hvor mye de inneholder, og det er heller ikke kjent hvor mye nitrat og nitritt ulike befolkningsgrupper i Norge får i seg fra kosten.
Nitrat og nitritt kan forkomme naturlig i en matvare, og stoffene kan være tilsatt som konserveringsmiddel eller som planteekstrakt. Konserveringsmidlene E249, E 250, E 251 og E 252 brukes for å bremse vekst av bakterier, og øker dermed matens holdbarhet. Nitrat og nitritt knyttes både til både positive og negative helseeffekter.
Om oppdraget
VKM fikk i oppdrag å lage en oversikt over hvilke matvarer på det norske markedet som inneholder nitrat og nitritt, og i hvilke mengder stoffene forekommer. Vi fant at produkter fra de fleste matvaregrupper inneholder nitrat og nitritt, enten hver for seg eller samtidig.
Stoffene finnes i ulike drikkevarer, fisk, frukt, grønnsaker, belgvekster, poteter, kjøtt, korn og kornprodukter, melk og melkeprodukter, salt og krydder, smør, margarin og oljer, samt i spedbarnsmat og sammensatte retter.
Det er store forskjeller i mengden nitrat og nitritt som er funnet i de ulike matvaregruppene. Oversikten viser også i hvilke matvaregrupper vi ikke fant informasjon om nitrat- og nitrittinnhold.
Dette er første del i et todelt oppdrag fra Mattilsynet. I neste omgang skal VKM beregne hvor mye nitrat og nitritt ulike grupper i den norske befolkningen får i seg fra maten, og foreta en risikovurdering av dette. Dette arbeidet startes i januar 2025.
Oversikten er godkjent av VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk.
Kontakt
Medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk. Ph.d.
T: 22-85-13-70
Andre populære artikler