Hovedbudskap:
VKM skal vurdere om bruk av hyaluronsyre i kosttilskudd for voksne over 18 år kan medføre helserisiko.
VKM gjør dette på oppdrag fra Mattilsynet.
Bakgrunn
Hyaluronsyre inngår i gruppen "andre stoffer", som er stoffer som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, og som ikke er vitaminer eller mineraler. Et høyt inntak av enkelte "andre stoffer" kan være forbundet med helserisiko.
Hyaluronsyre utvinnes fra hane- og kyllingkam eller fra mikroorganismer.
Oppdrag
Mattilsynet ber VKM vurdere daglig inntak av kosttilskudd med hhv. 150 mg, 120 mg, 64 mg og 48 mg hyaluronsyre. VKM skal blant annet identifisere skadelige helseeffekter og beskrive hvilke doser som utløser effektene.
VKM skal også beskrive usikkerhet ved kunnskap om helseeffekter og dose.
Prosjektgruppe
Prosjektgruppa i VKM består av:
Johanna Bodin, faggruppen for GMO mat og fôr (faglig leder)
Jan Alexander, faggruppen for forurensinger, naturlige toksiner og medisinrester
Inger Aakre, faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi
Bente Mangschou, VKMs sekretariat (prosjektleder)
Christine Louise Parr, VKMs sekretariat (prosjektleder)
Risikovurderingen skal godkjennes av VKMs faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi. Den skal etter planen publiseres 10. mai 2023.
Kontakt
Vitenskapskomiteen for mat og miljø
Postboks 222 Skøyen
0213 Oslo
©2004-2023 VKM CC BY-ND 4.0 Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.
Besøksadresse:
Sandakerveien 24 C (bygg D11) 0473 Oslo