Looking for English content? Try our English language search

CITES

Er handel med størfisk en risiko for ville bestander?

Bestilt: 05.12.2024

Rapportnr: VKM Report 2025:06

Publisert: 02.06.2025

Hovedbudskap:

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert om handel med størfisk er en risiko for ville bestander. For to av elleve arter utgjør internasjonal handel ikke noen trussel for videre overlevelse. For de øvrige ni artene vil all handel med villfanget fisk være skadelig, mens VKM ikke kunne avgjøre om handel med fisk fra akvakultur kan være skadelig for artenes overlevelse grunnet mangel på informasjon.

VKM er nasjonal vitenskapelig myndighet for Konvensjonen om internasjonal handel med truede arter av vill fauna og flora (CITES). Nå har vi utført en vurdering på oppdrag fra Miljødirektoratet, som er nasjonal forvaltningsmyndighet for CITES. Risikovurderingen skal brukes av Miljødirektoratet når de behandler søknader om innførsel og utførsel av størfisk og produkter av størfisk, slik som kaviar, i henhold til CITES-forskriften.

Vurderingen omfatter elleve arter av størfisker, hvorav ti er innført eller utført til/fra Norge de siste ti årene, og den siste omsettes regelmessig internasjonalt, men er per i dag ikke blitt inn- eller utført til/fra Norge. For hver art er vurderingen basert på kunnskap om artens biologi, miljø, forvaltning, bruksområder og omfang av handel.

Vurderingen viser at internasjonal handel ikke utgjør en trussel for to av de elleve artenes videre overlevelse i naturen. For de øvrige ni artene vil all handel med villfanget fisk være skadelig. For fisk og produkter av fisk fra akvakultur, kan VKM ikke avgjøre hvorvidt internasjonal handel utgjør en risiko for fremtidig overlevelse i naturen, da tilgjengelig informasjon om effekten av akvakultur på de ville bestandene er motstridende og mangelfull.

Handel er ikke-skadelig for følgende arter: Acipenser transmontanus, Polyodon spathula

Ikke konkludert for følgende arter: Acipenser baerii, Acipenser gueldenstaedtii, Acipenser naccarii, Acipenser persicus, Acipenser ruthenus, Acipenser schrenckii, Acipenser stellatus, Huso dauricus, Huso huso

-Størfisker er den mest truede dyregruppen på rødlisten til Verdens naturvernunion (IUCN). Selv om det meste av handelen foregår med oppdrettsfisk, er det mye usikkerhet rundt konsekvensene for de ville bestandene, sier Eli K. Rueness, som er faglig leder for prosjektet.

VKM foreslår at risikovurderingene for artene gis en gyldighet på fem år, med mindre Verdens naturvernunion (IUCN) kommer med nye vurderinger og artens bevaringsstatus endres.

VKM leverer uavhengige vitenskapelige vurderinger av forhold som har betydning for miljøet og helsemessig trygg mat. VKM gir ikke råd eller tar stilling til hvordan risikoen skal håndteres. Vi kan utrede konsekvenser av ulike handlingsalternativer, men det er bestiller som beslutter håndtering.

Del denne side

Kontakt

Eli K. Rueness

Medlem av faggruppen for CITES. Dr.Scient.

M: 99-22-59-24

Andre populære artikler

Fakta om stør-handel i Norge

  • Ingen størarter finnes naturlig i Norge, men europeisk stør (Acipencer sturio) pleide tidligere å gyte i elver med utløp i Nordsjøen, og kan fremdeles iblant finnes langs norskekysten.
  • Introduksjon av sterlett (Acipenser ruthenus) har blitt forsøkt i minst to innsjøer i Norge, men gytende populasjoner er ikke observert.
  • Et reintroduksjonsprogram for atlanterhavsstør (Acipenser oxyrynchus) er nylig startet i Sverige, og ett eksemplar er gjenfanget i Langesund.
  • I perioden 2013-2023 er det hovedsakelig registrert import av størprodukter inn til Norge for kommersiell bruk (629 importtilfeller, to eksporter).
  • Kaviar er det størproduktet vi handler mest med (79 prosent), og Norge importerer hovedsakelig størprodukter fra europeiske land.
  • For å sikre lovlig handel med størprodukter, er det krav om søknader og CITES-godkjenninger for all handel over landegrensene, både for stør og størprodukter, som kaviar.
  • Det er lov å bringe med seg 125 g kaviar per person fra reise.
  • For kaviar er det krav om spesifikke CITES-merker som lukker boksen eller glasset som produktet lagres i.
  • I dag foregår nesten all handel med størfisker med fisk fra akvakultur.