VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Dispensasjoner fra merkeforskriften

Rapportnr: 2007: 17

Bestilt: 21.03.2007

Publisert: 23.04.2007

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

Faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi (Faggruppe 7) har på oppdrag fra Mattilsynet vurdert hvilke ingredienser som kan gi allergiske reaksjoner eller overfølsomhetsreaksjoner ut over de ingrediensene som er listet i vedlegg IV i merkeforskriften.

Videre ønsket Mattilsynet en redegjørelse for hvilke typer risiko (reaksjoner) som er knyttet til de ulike ingrediensene, og hvis mulig si noe om utsatte befolkningsgrupper (forekomst). 

Faggruppen uttaler at i prinsipp kan alle proteinholdige matvarer gi allergiske reaksjoner, men det er en liten gruppe matvarer som hovedsakelig (>90%) gir allergiske reaksjoner og reaksjoner som kan være alvorlige. Dette er matvarene som er listet i vedlegg IV i merkeforskriften.

I tillegg er det en del matvarer som ikke inngår i vedlegget, men som kan gi allergiske reaksjoner hos en betydelig andel allergikere og som også kan gi alvorlige reaksjoner. For disse må det ikke kunne gis dispensasjon fra merkeforskriften. De viktigste er listet opp i vedlagte dokument.

Kontakt

Bente Mangschou

Prosjektleder, klinisk ernæringsfysiolog

T: 21 62 28 07
Send e-post

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie