VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Tillsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk

L-karnitin og L-larnitin-L-tartrat i kosttilskudd

Rapportnr: 2015: 24

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 20.11.2015

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

VKM konkluderer at det er usannsynlig at en daglig dose på 1500 mg L-karnitin, som tilsvarer en daglig dose av L-karnitin-L-tartrat- på 2250 mg fra kosttilskudd, vil kunne representere en risiko for negative helseeffekter hos ungdom (14 til <18 år) og voksne (≥18 år), mens denne dosen hos barn (10 til <14 år) kan representere en risiko for negative helseeffekter (har antatt at barn og ungdom har samme toleranse som voksne). Det er usannsynlig at eksponeringen for tartarsyre fra dosen av L-karnitin-L-tartrat vil medføre en helserisiko for noen av aldersgruppene.

L-Karnitin og L-karnitin-L-tartrat er ingredienser i kosttilskudd som selges i Norge. L-Karnitin dannes i kroppen og finnes i mat, særlig i rødt kjøtt. L-Karnitin-tartrat fins ikke naturlig i mat, og dannes ikke i kroppen. L-Karnitin-L-tartrat spaltes til L-karnitin og tartarsyre i mage-tarmkanalen. Man kan få mage-tarm symptomer hvis man får i seg for mye L-karnitin eller L-karnitin-L-tartrat.



L-karnitin

L-karnitin-L-tartrat

Tartarsyre

Aldersgrupper

Doser

1500 mg/dag

2250 mg/dag

750 mg/dag

Barn (10-<14 år)




Ungdom (14-<18 år)




Voksne (≥18 år)




 

Kontakt

Inger-Lise Steffensen

Medlem av hovedkomiteen og leder for faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk.

T: 21 07 65 30

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie