VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

L-aspartat i kosttilskudd

Rapportnr: 2017: 11

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 27.04.2017

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

VKM fant ingen langtidsstudier som har undersøkt om inntak av L-asparat kan gi negative helseeffekter for mennesker. I en toksikologisk dyrestudie med rotter har L-aspartat ført til forandringer i nyrer og spyttkjertler.

På bakgrunn av dyrestudien konkluderer VKM med at det er sannsynlig at alle de spesifiserte dosene med 3000, 3500, 4000, 4500, 5000 og 5700 mg L-aspartat per dag vil kunne innebære en risiko for negative helseeffekter i alle aldersgrupper (barn 10 til <14 år ungdom 14 til <18 år og voksne ≥18 år).

L-Aspartat er en ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. L-Aspartat finnes i mat og dannes i kroppen, blant annet når glukose og enkelte aminosyrer brytes ned. I 1998 var gjennomsnittlig daglig inntak av L-aspartat i kosten i USA var 6500 mg. Vi har ikke data for inntaket i Norge.

Om oppdraget

Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser L-aspartat i kosttilskudd: 3000, 3500, 4000, 4500, 5000 og 5700 mg/dag.

Aldersgrupper

Doser

3000
mg/dag

3500
mg/dag

4000
mg/dag

4500
mg/dag

5000
mg/dag

5700
mg/dag

Barn (10-<14 år







Ungdom (14-<18 år)







Voksne (≥18 år)







 

Kontakt

Sigrun Henjum

Medlem av faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi.

T: 67 23 65 13

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie