VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

L-alanin i kosttilskudd

Rapportnr: 2017: 12

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 05.10.2017

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

VKM fant ingen studier i mennesker som viste alvorlige negative helseeffekter fra L-alanin. Det var imidlertid ikke gjort noen langtidsstudier i mennesker. Noen studier viste at svært høye enkeltdoser L-alanin førte til mage- og tarmsymptomer som kvalme og magesmerter Heller ikke i en toksikologisk dyrestudie ble det funnet negative helseeffekter av L-alanin.

VKM konkluderer med at det er usannsynlig at de spesifiserte dosene på 3500, 3750, 4000, 4250 og 4500 mg/dag L-alanin vil innebære en risiko for negative helseeffekter i barn (10 til <14 år), ungdom (14 til <18 år) og voksne (≥18 år).

Aminosyren L-alanin er en ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. L-alanin finnes også i mat. Den kan dannes i kroppen, og den deltar i energistoffskiftet og i omsetningen av karbohydrat. Vi har ikke data for inntaket i Norge. Gjennomsnittlig daglig inntak av L-alanin fra mat og kosttilskudd i en eldre nasjonal kostholdsundersøkelse i USA var 3,6 g.

Om oppdraget

Oppdraget fra Mattilsynet var å vurdere risiko ved følgende doser av L-alanin i kosttilskudd: 3500, 3750, 4000, 4250 og 4500 mg/dag.

Aldersgrupper

Doser

3500 mg/dag

3750 mg/dag

4000 mg/dag

4250 mg/dag

4500 mg/dag

Barn (10-<14 år)






Ungdom (14-<18 år)






Voksne (≥18 år)






 

Kontakt

Kristin Holvik

Medlem av hovedkomiteen og leder for faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi.

T: 21 07 83 97

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie