VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Tillsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk

Insitol i energidrikker

Rapportnr: 2015: 23

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 20.11.2015

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

VKM konkluderer at det er usannsynlig at 10 mg inositol per 100 ml energidrikk vil kunne representere en risiko for negative helseeffekter hos barn (3 til <10 år og 10 til <14 år), ungdom (14 til <18 år) eller voksne (≥18 år) ved et høyt akutt, gjennomsnittlig eller høyt kronisk inntak (har antatt at barn og ungdom har samme toleranse for inositol som voksne).

Inositol er ingrediens i energidrikker som selges i Norge. Inositol dannes i kroppen og finnes i mat. Man kan få mage-tarm symptomer hvis man får i seg for mye inositol. 

Drikkemønstre brukt i risikovurdering av "andre stoffer"
i energidrikker. Inntak oppgitt i liter

Aldersgrupper

Inntak

Høyt akutt

Gjennomsnittlig kronisk

Høyt kronisk

Barn (3-<10 år)

1 liter

0,058 liter

0,163 liter

Barn (10-<14 år)

1,5 liter

0.065 liter

0,180 liter

Ungdom (14-<18 år)

2 liter

0,064 liter

0,211 liter

Voksne (≥18 år)

2 liter

0,071 liter

0,320 liter

 

Energidrikker (24mg/100ml)

Inositol

Aldersgrupper

Drikke-
mønster

Høy akutt
drikkemønster

Gjennomsnittlig kronisk drikkemønster

Høyt kronisk drikkemønster

Barn (3 til <10 år)




Barn (10-<14 år)




Ungdom (14-<18 år)




Voksne (≥18 år)




 

Kontakt

Inger-Lise Steffensen

Medlem av hovedkomiteen og leder for faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk.

T: 21 07 65 30

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie