Andre stoffer

Hesperidin utgjør ingen helserisiko

Bestilt:

Rapportnr: VKM Bulletin 2024:26

Publisert: 29.11.2024

Hovedbudskap:

Det er trygt å bruke hesperidin i kosttilskudd. Det er konklusjonen fra en risikovurdering utført av Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).

Bakgrunn

Mattilsynet har bedt Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdere om daglig inntak av hesperidin i kosttilskudd (i dosene 2, 25 og 60 mg) kan innebære helserisiko for voksne over 18 år.

Bakgrunnen for vurderingen er søknader om tilsetning av hesperidin fra appelsinekstrakt (Citrus sinensis) og ekstrakt av pomerans (Citrus aurantium) i kosttilskudd. VKM ble bedt om å identifisere skadelige helseeffekter, og beskrive ved hvilke doser de opptrer. VKM skulle også karakterisere helserisiko forbundet med eksponering for stoffet.

Hesperidin tilhører gruppen “andre stoffer”. Dette er stoffer som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, og som ikke er vitaminer eller mineraler.

Metode

VKM har estimert inntak av hesperidin fra sitrusfrukt og appelsinjuice i kostholdet basert på data fra en norsk kostholdsundersøkelse (Norkost 3).

VKM har gjort egne litteratursøk etter forskningsartikler på hesperidin innen flere områder: omsetning i kroppen (absorpsjon, distribusjon, metabolisme og utskillelse), mulighet for skade på arvematerialet (gentoksisitet) eller forplantningsevne (reproduksjonstoksisitet), og om det er funnet andre tegn til negative helseeffekter i kliniske studier (med randomiserte kontrollert forsøksdesign) på mennesker.

VKM har gjennomgått og kvalitetsvurdert både tidligere systematiske kunnskapsoppsummeringer og enkeltstudier.

Resultat

Forskningslitteraturen tyder ikke på at hesperidin kan skade arvemateriale eller forplantningsevne. Andre negative helseeffekter eller bivirkninger ble heller ikke funnet i litteraturen. Dosene som ble gitt var mellom 200-1000 mg/dag, og studiene varte inntil 12 uker.

Inntak fra kostholdet er estimert til 20 mg per dag (median verdi) blant de som spiser sitrus og/eller drikker appelsinjuice, mens høyt inntak av appelsinjuice alene kan bidra med opptil 196 mg/dag.

Dosene det er søkt om (2, 25 og 60 mg) tilsvarer 0,02-1,15 mg per kg kroppsvekt, per dag.

Konklusjon

Dosene det er søkt om (2, 25 og 60 mg) er innenfor trygge grenser.

VKM har ikke identifisert negative helseeffekter eller bivirkninger knyttet til inntak av hesperidin i de dosene det er søkt om, heller ikke sammen med høyt inntak av sitrus fra kostholdet.

Kunnskapsbehov

VKM fant ingen studier der gravide eller ammende hadde fått hesperidin som kosttilskudd.Studier som varer utover 12 uker er nødvendig for å kunne si noe om helseeffekter på lengre sikt.Større studier med flere deltagere er nødvendig for å kunne si noe om mulig sjeldne bivirkninger.

Risikovurderingen utgår fra VKMs faggruppe for plantevernmidler.

Kontakt

Johanna Bodin

Medlem av faggruppen for genmodifiserte organismer - mat og fôr. Ph.d.

T: 97604556
M: 97-60-45-56

Andre populære artikler