VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen, Tillsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk, Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Sukker og søtstoffer i brus, saft og nektar

Rapportnr:

Bestilt: 07.03.2005

Publisert: 01.03.2007

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

Inntaket av sukker blant barn og unge er høyt i Norge, og den viktigste kilden til dette er sukkerholdige leskedrikker og saft. Sosial- og helsedirektoratet anbefaler redusert inntak av sukrede drikker, og en slik anbefaling vil kunne medføre et høyere inntak av drikker med intense (kunstige) søtstoffer. Konsekvensene av et økt inntak av intense søtstoffer og konserveringsmiddelet benzosyre må imidlertid utredes med hensyn til mulige overskridelser av akseptable inntaksnivåer.

Mattilsynet har bedt Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om å vurdere sammenhengen mellom den norske befolkningens inntak av drikker som brus, saft og nektar med sukker/intense søtstoffer og helse.

Denne utredningen ble ferdigstilt i februar 2007, og tar for seg helsemessige utfordringer som overvekt, diabetes og tannhelse på den ene siden og mulig helserisiko forbundet med et økt inntak av intense søtstoffer og benzosyre på den andre siden.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie