VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Hygiene og smittestoffer

Risikovurdering vedrørende upasteurisert melk og fløte

Rapportnr: 2006: 10

Bestilt: 05.04.2005

Publisert: 16.02.2006

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har på oppdrag for
Mattilsynet foretatt en risikovurdering av konsekvenser for human helse ved omsetning av rå melk og rå fløte til direkte konsum uten at det er foretatt varmebehandling. Vurderingen er utført av faggruppen for hygiene og smittestoffer i VKM.

EU-forordning 853/2004 (H2) stiller ikke krav til varmebehandling av all melk og fløte til konsum. Det enkelte land kan imidlertid forby eller begrense omsetningen. 

Dette må bare gjøres etter en vurdering av risiko og om det er nødvendig for å oppnå målene i forordningen.

I motsetning til EU har Norge siden 1953 stilt krav til varmebehandling av all melk og fløte til konsum.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie