VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Glysin i kosttilskudd

Rapportnr: 2016: 58

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 12.12.2016

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

VKM konkluderer med at det er usannsynlig at de spesifiserte dosene på 20, 50, 100, 300, 500 og 650 mg/dag glysin vil innebære en risiko for negative helseeffekter i barn (10 til <14 år), ungdom (14 til <18 år) og voksne (≥18 år).

VKM fant ingen studier som har undersøkt negative helseeffekter fra glysin i mennesker. Heller ikke i en toksikologisk dyrestudie ble det funnet negative helseeffekter fra glysin.

Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser av glysin i kosttilskudd: 20, 50, 100, 300, 500 og 650 mg/dag.

Aminosyren glysin er en ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. Glysin finnes i mat. Gjennomsnittlig daglig inntak fra kosten i USA var 3,2 g. Vi har ikke data for inntaket i Norge. Glysin kan også dannes i kroppen, og kroppens egenproduksjon er i størrelsesorden 8 g/dag.

Aldersgrupper

Doser

20 mg/dag

50 mg/dag

100 mg/dag

300 mg/dag

500 mg/dag

650 mg/dag

Barn (10-<14 år)   







Ungdom (14-<18 år)







Voksne (≥18 år)






 

 

Kontakt

Bente Mangschou

Prosjektleder, klinisk ernæringsfysiolog

T: 21 62 28 07
@: bente.mangschou@vkm.no

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie