VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Rolf Erik Olsen

Medlem av faggruppen for fôr.

Curriculum vitae

Stilling:

Professor, Fiskefysiologi/Akvakultur, NTNU, Trondheim

Utdanning:

  • 1984 Cand. mag, kjemi, biologi, Universitetet i Tromsø
  • 1985 Cand. real., Biokjemi/Fiskerikjemi, Avdeling for Marin Biokjemi, Norges Fiskerihøgskole, Universitetet i Tromsø.

Arbeidserfaring:

  • 1985 - 1986 Forsker/Konsulent ved Bio-Sea A/S, Tromsø
  • 1986 - 1987 Utdanningsstipendiat (NFFR) ved National Environment Research Council (NERC) Unit of Aquatic Biochemistry, University of Stirling, Skottland.
  • 1988 - 1989 Verneplikt, Statens Forskningsstasjon i Landbruket, Holt, Tromsø.
  • 1989 - 1990 Stipendiat/vit.ass ved Norges Fiskerihøgskole, Universitetet i Tromsø.
  • 1990 - 1998 1. Amanuensis ved avdeling for Fiskerifag, Finnmark Distriktshøgskole, Alta.
  • 1998 – 2014 Forsker 1183 (fra 2000), Havforskningsinstituttet, Matre
  • 2014 – dd Forskningssjef II (20%), Havforskningsinstituttet
  • 2014 – dd Professor, Fiskefysiologi/Akvakultur, NTNU, Trondheim, Norge

Øvrig faglig bakgrunn:

  • 1990-1998 I hele eller deler av perioden medlem av ulike råd og utvalg ved Høgskolen i Finnmark, Høgskoleråd, Budsjettutvalg, Tilsettingsutvalg. Også avdelingsleder, Avdeling for Fiskerifag (92-94) og ansvarlig for 1 år desentralisert studie for NLH-ÅS kandidater (91-94).
  • 1994-1998 Lokal fagforeningsledere og vara til sentralstyret for FFFH.
  • 2009-2014 Medlem Forhandlingsutvalg og styret i Havforskerlaget, Havforskningsinstituttet
  • 2008-2014 Medlem av VKM – Faggruppe Dyrevelferd
  • 2014-dd Medlem av VKM . Faggruppe Fôr
  • 1990-2016 Prosjektleder av 9 ekstern finansierte prosjekter innom kvalitet, lipidernæring, alterntaive fôrråstoffer
  • 1990-2016 Prosjektdeltakelse i 13 ekstern finansierte prosjekter hvorav 7 internasjonale eller EU finansierte

Utvalgte publikasjoner:

  • Oxley, A., Jutfelt, F., Sundell, K. and Olsen, R.E. (2007) Sn-2-monoacylglycerol, not glycerol, is preferentially utilized for triacylglycerol and phosphatidylcholine biosynthesis in Atlantic salmon (Salmo salar L.) intestine. Comp. Biochem. Physiol. B. 146: 115-123.
  • Olsen, R.E., Sundell, K., Ringø, E., Myklebust, R., Hemre, G.-I., Hansen, T. and Karlsen, Ø. 2008 The acute stress response in fed and food deprived Atlantic cod, Gadus morhua L. Aquaculture, 280: 232-241.
  • Oxley, A., Bogevik,A.S., Henderson,R.J., Waagbø,R., Tocher, D.R. and Olsen, R.E. (2009). Digestibility of Calanus finmarchicus wax esters in Atlantic salmon (Salmo salar) freshwater presmolts and seawater postsmolts maintained at constant water temperature. Aquacult. Nutr. 15: 459-469
  • Olsen, R.E., Waagbø, R., Ringø, E. and Lall, S.P. (2010) Alternative Marine Lipid Resources. In: Fish Oil Replacement and Alternative Lipid Sources in Aquaculture Feeds. (Turchini, G.M., Ng, W.-K. and Tocher, D.R., Eds). Ch.9. pp 267-324. Taylor & Francis, CRC Press, ISBN: 978-1-4398-0862-7.
  • Torrissen,O., Olsen, R.E., Toresen,R., Hemre, G.-I., Tacon, A.G.J., Asche, F., Hardy, R.W. and Lall, S.P. (2011) Atlantic salmon (Salmo salar) – the super-chicken of the sea ? Rev. Fish. Sci. 15: 257-278
  • Remen, M., Nederlof, M.A.J., Folkedal, O., Thorsheim, G., Sitja-Bobadilla, A., Perez-Sanchez, J., Oppedal, F. And Olsen, R.E. (2015) Effect of temperature on the metabolism, behaviour and oxygen requirements of Sparus aurata. Aquacult. Enviornm. Interact. 7: 115-123. doi: 10.3354/aei00141
  • De Santis, C., Bartie, K.L., Olsen, R.E., Taggart, J.B. and Tocher, D.R. (2015) Nutrigenomic profiling of transcriptional processes affected in liver and distal intestine in response to a soybean meal.induced nutritional stress in Atlantic salmon (Salmo salar). Comp.Biochem.Physiol Pt D Genom. Proteom. DOI: 10.1016/j.cbd.2015.04.001
  • Madaro, A., Olsen ,R.E., Kristiansen, T.S., Ebbesson, L.O.E., Flik, G. And Gorissen, M. (2016) A comparative study of the response to repeated chasing stress in Atlantic salmon (Salmo salar L.) parr and post-smolts. Comp.Biochem.Physiol. Pt A. Mol. Integr. Physiol. 192: 7-16.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie