Åshild Krogdahl

Leder av faggruppen for fôr og medlem av hovedkomiteen. Professor.
Åshild har doktorgrad i human ernæring. Hennes nøkkelkompetanse innenfor VKMs fagområder er ernæring og helse hos dyr og mennesker; virkning av antinæringsstoffer/naturlige toksiner i planter i mennesker og dyr.
Stilling
Professor, Veterinærhøgskolen, Institutt for basalfag og akvamedisin, NMBU
Utdanning
1982: Dr.scient., Universitetet i Oslo
1977: Cand.real., human ernæring, Universitetet i Oslo
1974: Cand.mag., Universitetet i Oslo
Arbeidserfaring
1993 –: Professor, Avdeling for biokjemi, fysiologi og ernæring, Veterinærhøgskolen, NMBU
1992: Professor, dyrevitenskap, Norges landbrukshøgskole, Ås
1986 – 1992: Seniorforsker, AKVAFORSK, Ås
1983 – 1986: Amanuensis, Norges landbrukshøgskole
1982 – 1983: Gjesteforsker, Iowa State University, USA
1977 – 1982: Amanuensis, Norges landbrukshøgskole
Øvrig faglig bakgrunn
1986 – 1989: Nestleder av Rådsforsamlingen for Norges landbruksvitenskapelige forskningsråd
1988: Leder for komiteen for utvikling av forskingsstrategi for husdyr og veterinærmedisin
1988 – 1991: Leder for faggruppen for husdyrbruk og veterinærmedisin, Norges landbruksvitenskapelige forskningsråd
1992 – 2000: Styremedlem, Avdeling for biokjemi, fysiologi og ernæring, Norges veterinærhøgskole
1995 – 2000: Medlem av styret for Norges forskningsråds laksefiskeprogram og husdyrprogram
2001 – 2006: Styremedlem, Norges veterinærhøgskole
2004 – 2005: Medlem av Vitenskapskomiteen, Statens næringsmiddeltilsyn
2004 – 2010: Leder for VKMs hovedkomité
2010 –: Medlem av VKMs hovedkomité
2015 –: Leder for VKMs Faggruppe for fôr til terrestriske og akvatiske dyr
Utvalgte publikasjoner
Gu J. N., Bakke A. M., Valen E. C., Lein I. and Krogdahl A. 2014. Bt-maize (MON810) and Non-GM Soybean Meal in Diets for Atlantic Salmon (Salmo salar L.). Plos One 9.
Krogdahl, Å., Gajardo, K., Kortner, T.M., Penn, M.H., Gu, M., Berge, G.M., Bakke, A.M., 2015. Soya saponins induce enteritis in Atlantic salmon (Salmo salar L.). J. Agric. Fd. Chem. 63, 3887-3902.
Sahlmann, C., Gu, J., Kortner, T.M., Lein, I., Krogdahl, Å., and Bakke, A.M. 2015. Ontogeny of the digestive system of Atlantic salmon (Salmo salar L.) and effects of soybean meal from start-feeding. PLOS-one.
Gajardo, K, Torres, AJ, Kortner, TM, Merrifield, D, Tinsley, J, Bakke, AM, Krogdahl, Å. 2016. Alternative protein sources in the diet modulate microbiota and functionality in the distal intestine of Atlantic salmon (Salmo salar) Appl Envir Microbiol.
Belghit, I., Liland, N.S., Waagbø, R., Biancarosa, I., Pelusio, N., Li, Y., Krogdahl, Å., 4 , Lock, E-J. Potential of insect-based diets for Atlantic salmon (Salmo salar). 2018. Aquaculture 491, 72-81.