“Siste forbruksdag eller best før? Nytt verktøy for datomerking av mat

Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har utviklet et verktøy for å hjelpe matvarebransjen i beslutning av når en matvare bør merkes “siste forbruksdag” og “best før”.

“Siste forbruksdag” handler om trygghet: maten kan spises frem til datoen som er påstemplet, men ikke etter selv om den ser bra ut og lukter bra. “Best før” referer til kvalitet: matvaren er trygg å spise etter påstemplet dato, men kvaliteten, for eksempel smak og konsistens, er kanskje ikke på sitt beste.

Verktøyet som EFSA har utviklet har en rekke spørsmål om maten som bransjen må besvare for å ta stilling til om datomerkingen skal være “siste forbruksdag” eller “best før”.

Spørsmålene spenner fra om krav til datomerking for en matkategori allerede er regulert av lovgivning, om produktet gjennomgår noen behandling for å fjerne risiko, om produktet håndteres igjen før den pakkes i emballasje, produktets egenskaper og lagring forhold.

I verktøyet er det også faktorer som matvarebransjen må vurdere før de setter holdbarhetsdato. Det kan for eksempel være tid som en matvare fortsatt er trygg, og/eller har akseptabel kvalitet, så lenge emballasjen er intakt og varen er lagret i tråd med regelverket.

Hvert år kastes det ca. 88 millioner tonn mat i EU. EU-kommisjonen anslår at opptil 10 prosent av dette er knyttet til datomerking på matvarer. EFSA mener derfor at tydelig og korrekt informasjon om emballasje og bedre forståelse for bruk av datomerking på mat, kan bidra til å redusere matsvinn i EU, og samtidig opprettholde mattrygghet.

Les rapporten på EFSAs sider, herlenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.