Looking for English content? Try our English language search

Salmonellainfeksjon knyttet til sesambaserte produkter 

Det er fortsatt risiko for nye utbrudd av salmonellainfeksjon knyttet til sesambaserte produkter, i Europa.

Det konkluderer Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, og Det europeiske smittevernbyrået, ECDC, i en ny vurdering, en såkalt “rapid outbreak assessment”.

Fem europeiske land har rapportert om salmonellainfeksjoner som er knyttet til konsum av sesambaserte produkter. Landene er Danmark, Tyskland, Nederland, Sverige og Norge.

Siden januar 2019 og frem til september 2021, har opp mot 121 personer vært syke. Flere typer av salmonella er påvist, som S. Mbandaka, S. Havana, S. Orion, S. Amsterdam, S. Senftenberg, og S. Kintambo.

Sesamproduktene er forseglet og klare til å bli spist. Det tyder på at forurensingen har skjedd før produktene kom på det europeiske markedet.

Det ble innført kontrolltiltak overfor varepartiene som er involvert, i august 2020. At det likevel er rapportert utbrudd så sent som i september 2021, kan blant annet skyldes at produktene har lang holdbarhet, og blir lagret på butikkhyller og i folks hjem.

Les uttalelsen på EFSAs nettsider, her. Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.