
Antibiotika- bilde generert av KI/Designer
Resistente bakterier er fortsatt en utfordring i EU
Antibiotikaresistente bakterier påvises jevnlig hos mennesker og dyr i EU, og er fortsatt en stor trussel mot folke- og dyrehelsen. Dette viser en ny rapport fra EFSA.
Rapporten om antimikrobiell resistens (AMR) er laget av EFSA, den europeiske næringsmiddelmyndigheten, og ECDC, det europeiske sentret for forebygging og kontroll av sykdommer.
Må begrense bruken
Bakterier som Salmonella og Campylobacter kan forårsake sykdom hos mennesker og dyr, men er ofte resistente mot visse typer antibiotika, som ampicillin, tetracykliner og sulfonamider. Dette gjør det vanskeligere å behandle infeksjoner forårsaket av disse bakteriene.
Det er fortsatt er viktig med en helhetlig tilnærming for å bekjempe antibiotikaresistens.
- Dette inkluderer gode overvåkingssystemer, ansvarlig bruk av antibiotika og samarbeid på tvers av sektorer, sier Carlos Das Neves og Piotr Kramarz, sjefsforskere i henholdsvis EFSA og ECDC.
Økende bekymring
En økende bekymring er knyttet til høy resistens mot ciprofloxacin, et middel som brukes til å behandle Salmonella- og Campylobacter-infeksjoner. Resistensen hos mennesker har økt i over halvparten av de europeiske landene som leverte data. Resistensnivåene varierer fra høye til ekstremt høye i Campylobacter fra matproduserende dyr, og i Salmonella E. coli fra fjørfe.
Selv om det er noen positive trender, som redusert resistens mot makrolid-antibiotika i Campylobacter og penicilliner i Salmonella typhimurium, er antibiotikaresistens fortsatt en stor trussel mot folkehelsen.
For effektiv bekjempelse av resistens, er det viktig å bruke antibiotika forsvarlig, forbedre infeksjonsforebygging og kontroll, investere i forskning på nye behandlinger, og implementere sterke nasjonale retningslinjer, melder EFSA og ECDC.
De har nylig publisert en kortversjon av rapporten om antimikrobiell resistens i zoonotiske bakterier og indikatorbakterier fra mennesker, dyr og mat i perioden 2022–2023, sammen med flere interaktive kommunikasjonsverktøy.
Situasjonen i Norge er gunstigere enn i EU. Les mer om dette hos Veterinærinstituttet:
Antibiotikaforbruk og antibiotikaresistens - Veterinærinstituttet