Økt risiko for Vibrio-bakterier i sjømat
Forekomsten av Vibrio-bakterier i sjømat kommer trolig til å øke på grunn av klimaendringer og økende antibiotikaresistens, ifølge en EFSA-vurdering.
EFSA, den europeiske matmyndigheten, har gjort en risikovurdering av Vibrio spp. relatert til konsum av sjømat. De forventer at forekomsten av Vibrio i sjømat vil øke på grunn av klimaendringer, spesielt i områder med lav salinitet (saltinnhold i sjøvann) eller brakkvann.
Vibrio er vannbårne bakterier som kan finnes i sjømat, og de trives i tempererte og varme farvann med lavt saltinnhold. Bakteriene kan forårsake gastroenteritt eller alvorlige infeksjoner hos mennesker som konsumerer rå eller utilstrekkelig kokt sjømat og skjell, som østers. Kontakt med vann som inneholder Vibrio bakterier kan også forårsake sår- og øreinfeksjoner.
Resistens mot flere antimikrobielle midler er også en utfordring. Resistens, også mot «siste utvei»-antibiotika, er påvist i studier på Vibrio spp.-isolater funnet i sjømat og/eller fra Vibrio spp.-isolater som har forårsaket matbårne infeksjoner i Europa.
Trives med høy temperatur
Økt temperatur og hetebølger gjennom de siste 20 årene har før til en økning i Vibrio-infeksjoner. Varmere kystvann har ført til en utvidelse av områder hvor bakteriene kan formere seg, noe som igjen gir høyere risiko for infeksjoner fra konsum av forurenset sjømat. Områder med brakkvann eller lav salinitet, som Østersjøen, overgangsvann i Østersjøen og Nordsjøen, og Svartehavet, er spesielt utsatt, sammen med kystområder hvor det er store elveutløp.
Kjølekjeden er viktig
For å forebygge og kontrollere Vibrio i sjømat, er det avgjørende å opprettholde kjølekjeden under prosessering, transport og lagring, spesielt for sjømat som skal spises rå. Mulige tiltak for å redusere Vibrio inkluderer høytrykksbehandling, bestråling og (hurtig)frysing.
Les mer på EFSAs sider Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.