Looking for English content? Try our English language search

Ny veileder for «Ny mat»-søknader

Har du hørt om «ny mat» eller «novel foods»? Det er matvarer og ingredienser som er introdusert i Europa etter 1997, og som må godkjennes før de kan slippes på markedet.

Dette kan være mat basert på insekter, eksotisk frukt eller mat som er produsert med nye metoder og prosesser som endrer matens sammensetning eller struktur.

Nå har EFSA, den europeiske næringsmiddelmyndigheten, oppdatert sin veileder for godkjenning av “ny mat”, og temaet vekker interesse: Det var over 700 høringsinnspill til utkastet.

Veilederen forklarer hvordan man forbereder og sender inn søknader for å markedsføre ny mat i EU.

Veilederen reflekterer endringer i EUs lovverk for ny mat og nyere fremskritt innen matforskning og innovasjon.

-Ny mat-industrien utvikler seg raskt, og det er viktig at våre sikkerhetsvurderingsprosesser holder tritt. Vi har sett en økende variasjon av søknader om ny mat, og oppdateringen tar også hensyn til dette, sier Ermolaos Ververis i EFSAs enhet for ernæring og matinnovasjon.

Veilederen omhandler de vitenskapelige kravene for søknad om godkjenning av en ny matvare i henhold til forordning (EU) 2015/2283, og trer i kraft fra februar 2025.

Du kan lese mer om novel food og ny veileder på EFSAs sider: Navigating Novel Foods: what EFSA’s updated guidance means for safety assessments | EFSA (europa.eu)

Bilde med insekter som mat og tekst: Navigere i nye matvarer: EFSAs oppdaterte veiledning