Looking for English content? Try our English language search

Nye anbefalinger og app for håndtering av prosessvann for frukt, grønnsaker og urter

Kombinasjon av desinfeksjonsbehandlinger og vannpåfylling kan bidra til å opprettholde den mikrobiologiske kvaliteten på vannet som brukes til behandling av fersk og frossen frukt, grønnsaker og urter.

Dette er hovedfunnet i en analyse utført av EFSA.

Analysen har resultert i flere anbefalinger, og et nytt nettverktøy.

De siste årene har patogener som Listeria monocytogenes og STEC (shigatoksinproduserende E. coli) forårsaket store utbrudd i EU som var relatert til inntak av fersk og frossen frukt, grønnsaker og urter.

Kvaliteten på vann, og industriell bruk av vann, er en økende global bekymring. Dårlig vannkvalitet kan introdusere skadelige mikroorganismer i matprodukter, og klimaendringer kan gi reduksjon i vanntilgjengelighet.

EFSAs eksperter har analysert den mikrobiologiske og fysisk-kjemiske kvaliteten på vann som brukes til behandling av frukt, grønnsaker og urter i industrien. De har også utarbeidet et sett med planer for håndtering av prosessvann og et nettbasert verktøy som kan hjelpe industrien med å forbedre vannstyringssystemene og levere "fit-for-purpose" prosessvann.

Les mer på engelsk på EFSAs nettside.

[Norsk]