Glykoalkaloider i mat og r: vurdering av helserisiko

Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har vurdert hvilken risiko glykoalkaloider i mat og fôr kan ha for helsa til dyr og mennesker.

EFSA har spesielt vurdert glykoalkaloider i potet og potetprodukter.

Glykoalkaloider er plantegift som finnes naturlig i potet, tomat og aubergine. Forgiftning kan gi akutte symptomer i mage og tarm, som kvalme, oppkast og diaré.

EFSAs eksperter fant at inntak av glykoalkaloider kan være en helseutfordring for spedbarn og småbarn, både for de som har middels og de som har høyt inntak. Blant voksne er inntak av glykoalkaloider en helseutfordring for de som har et høyt inntak.

Ifølge EFSA, er det observert uønskede effekter ved så lavt inntak som 1 milligram glykoalkaloider per kilo kroppsvekt per dag. Tallet er basert på den nyeste forskningen som er tilgjengelig.

Ved å skrelle, koke eller steke maten, kan innholdet av glykoalkaloider reduseres. Skrelling av poteter, for eksempel, kan redusere glykoalkaloidinnholdet med 25 – 75 prosent, koking i vann kan redusere innholdet med 5 til 65 prosent, og steking i olje med 20 til 90 prosent.

Les mer om glykoalkaloider på Mattilsynets nettsider. Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.

Les vurderingen på EFSAs sider Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu..