VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Fare for cyanidforgiftning ved å spise rå aprikoskjerner

Kjernen i aprikosen inneholder en forbindelse som omdannes til cyanid i kroppen. EFSA (den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet) har vurdert hvor mange aprikoskjerner vi kan spise før det kan gi helseskade.

De fant at hvis du spiser mer enn tre små, eller mindre enn en halv stor, rå aprikoskjerne per måltid eller per dag, kan du få i deg for mye cyanid. Småbarn som spiser én liten aprikoskjerne, kan få i seg for mye cyanid.

Poser med hele aprikoskjerner selges både i helsekostforretninger og over internett. Disse posene er ofte ikke merket med mulig helsefare.

Ferske og tørkede aprikoser og varmebehandlede aprikoskjerner utgjør ingen helserisiko. Aprikoskjernen ligger på innsiden av den harde aprikossteinen, og kjernen er derfor ikke i kontakt med fruktkjøttet.

Cyanidforgiftning kan føre til kvalme, feber, hodepine, søvnløshet, tørste, slapphet, nervøsitet, ulike ledd- og muskelsmerter og fallende blodtrykk. I ekstreme tilfeller er det dødelig.

Les mer på EFSAs sider >

27.04.2016

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie