EFSA har gjort en sammenligning av metoder for å vurdere kombinasjonseffekter (cocktaileffekter). Til dette har de brukt rapporter fra internasjonale organisasjoner og mattrygghetsorgan, deriblant VKM, og egne rapporter. EFSAs gjennomgang vil bidra til en harmonisert tilnærmingsmåte for vurdering av risiko ved eksponering for flere stoffer samtidig.
Kombinasjonseffekter, populært kalt cocktaileffekter, kan sees når flere kjemiske stoffer opptrer samtidig. Vi kan bli utsatt for flere kjemiske stoffer samtidig fra den samme kilden, eller fra en rekke forskjellige kilder. Resultatet av dette kan være at stoffene legges sammen og leder til en samlet effekt, at de forsterker hverandre, eller at de svekker hverandre.
Ofte blir risikovurderinger gjort med fokus på kun ett kjemisk stoff av gangen. I den senere tid har det blitt større interesse for også å vurdere de mulige kombinerte effektene av kjemiske stoffer.
EFSA har prioritert arbeidet med å vurdere eksponering for blandinger av kjemiske stoffer siden dette er en stor utfordring for det vitenskapelige arbeidet. EFSA publiserte blant annet en ny rapport om plantevernmidler i juli 2013. Her grupperes plantevernmidler som kan føre til de samme uønskede effektene. Videre må det gjøres en vurdering av hvilke av disse som vil opptre sammen.
I 2008 gjorde VKM en vurdering av prinsippene for vurdering av kombinasjonseffekter av kjemiske stoffer fra en rekke kilder. VKM har tidligere i år kommet med en uttalelse om gyldigheten til denne rapporten i lys av senere rapporter. Det er blant annet disse rapportene EFSA har brukt når de nå har gjennomgått retningslinjene for vurdering av kombinasjonseffekter.
Les mer på EFSAs nettsider
Les mer om VKMs rapporter om kombinasjonseffekter her:
Uttalelse om rapporten "Kombinerte effekter av kjemiske stoffer i mat og drikke" fra 2008
Kombinerte effekter av kjemiske stoffer i mat og drikke
17.07.2013
Vitenskapskomiteen for mat og miljø