EFSA: vitenskapelige råd om matvaremerking i Europa

Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) skal gi vitenskapelige råd som støtte til EUs arbeid med å harmonisere matvaremerking i Europa.

Oppdraget er et ledd i EUs Farm to Fork-strategi. Innen utgangen av 2022, ønsker EU-kommisjonen å få på plass et forslag til harmonisering av regler om merking av matvarer, og regler for å begrense markedsføring av mat som for eksempel inneholder mye salt, sukker og/eller fett.

EU-kommisjonen har bedt EFSA om vitenskapelige råd om:

  • næringsstoffer som har betydning for folkehelse i Europa, inkludert kostfiber og energiinnhold
  • matvaregrupper som er viktige i kostholdet til ulike grupper i den europeiske befolkningen
  • kriterier for veiledning i valg av næringsstoffer

EFSAs eksperter vil vurdere nyere vitenskapelig kunnskap, inkludert publiserte oversiktsartikler om sunt kosthold, EFSAs eget arbeid med referanseverdier for næringsstoffer og nasjonale retningslinjer for kosthold i europeiske land.

Les mer på EFSAs sider, her.lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu