EFSA med næringsstoffanbefalinger for fluor og molybden

EUs mattrygghetsorgan EFSA har kommet med anbefalinger om hvor mye fluor og molybden barn og voksne bør få i seg.

Rapportene er de første i en serie med næringsstoffanbefalinger for vitaminer og mineraler, som EFSA utarbeider på oppdrag for EU-kommisjonen. Kommende rapporter fra EFSA vil blant annet inkludere anbefalinger for inntak av C-vitamin, jern, folat, sink og iod.

Fluor:

EFSAs ernæringseksperter anbefaler et daglig inntak av fluor på 0,05 milligram per kilo kroppsvekt for barn i alderen syv måneder til 17 år, og voksne, inkludert gravide og ammende. Det anbefalte inntaket dekker inntak av fluor fra alle kilder, inkludert tannpasta og andre tannhygiene-produkter.

Molybden:

EFSAs ernæringseksperter anbefaler at daglig inntak av molybden på 65 mikrogram per kilogram kroppsvekt for voksne, inkludert gravide og ammende. For små barn, barn og unge spenner anbefalingene fra 10 til 65 mikrogram per kilogram kroppsvekt per dag. Les mer og last ned rapportene på EFSAs nettsider

Anbefalinger for vann, fett, proteiner, energi og fiber 

EFSA har tidligere publisert næringsstoffanbefalinger for vann, fett, proteiner, energi og fiber. Rapportene kan leses på EFSAs samleside for næringsstoffanbefalinger (Dietary reference values)

Oppdrag for EU-kommisjonen 

EFSA utarbeider næringsstoffanbefalinger på oppdrag for EU-kommisjonen. De forrige anbefalingene er fra 1993. Rådene fra EFSA vil for eksempel kunne brukes til å utarbeide kostholdsråd eller til merking av matvarer.

Når EFSA utarbeider næringsstoffanbefalinger, gjennomgår og vurderer ekspertene funn i publisert forskning samt rapporter fra nasjonale og internasjonale myndigheter. Ekspertene vurderer hvor godt det er dokumentert at inntak av et næringsstoff gir positive helseeffekter.

Les mer om hvordan EFSA utarbeider næringsstoffanbefalinger (Dietary reference values) 12.08.2013