VKM-logo

Risikovurderingerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

EFSA har vurdert maksimumsnivået for kobber i dyrefôr

Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, European Food Safety Authority (EFSA), anbefaler at maksimumsnivået for hvor mye kobber som er tillatt i dyrefôr endres.

EFSA anbefaler at maksimumsnivået av kobber i fôr til smågris, storfe og melkekyr reduseres, og at maksimumsnivået økes i fôr til geiter. De foreslåtte nivåene vil redusere mengden av kobber som slippes ut i miljøet (inntil 20 % reduksjon). Dette kan potensielt bidra til å redusere antibiotikaresistens.

EFSAs panel for tilsetningsstoffer og produkter eller stoffer som brukes i fôr (FEEDAP), anbefaler at kobberinnholdet i kraftfôr til smågris ikke bør overstige 25 mg per kg (reduksjon fra 170 mg / kg). Maksimalt innhold av kobber i kraftfôr til melkekyr og storfe bør reduseres fra 35 mg / kg fôr til 30 mg / kg.

For de fleste andre dyregrupper, beholdes nåværende tillatte øvre nivå med unntak av for geiter der EFSA anbefaler en økning.

De anbefalte nivåene anses som tilstrekkelige for å tilfredsstille de ernæringsmessige behovene dyrene har for kobber.

Du kan lese mer på EFSAs sider >

Les også Vitenskapskomiteen for mattrygghets (VKM) vurdering av innholdet av sink og kobber i dyrefôr i Norge (2014) >

09.08.2016

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 4404 Nydalen
0403 Oslo

Besøksadresse:

Sandakerveien 24 C (inngang D11) 0473 Oslo

Organisasjonsnummerr:
983 744 516

 

Nettredaktør: Astrid Tvedt
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie