Looking for English content? Try our English language search

Bør tilsette minst mulig sukker i mat

EFSA har vurdert inntak av sukker, og mulige koblinger til helseproblemer

Uttalelsen kan være en støtte for nasjonale folkehelsemyndigheter i Europa når de skal oppdatere kostholdsråd.

EFSA har konkludert med at inntak av sukker bør være så lavt som mulig for at kostholdet skal være ernæringsmessig fullgodt. Det er i tråd med gjeldende anbefalinger.

Sukker i kosten kan være naturlig forekommende eller tilsatt. I vurderingen opererer EFSA med tre kategorier:

"tilsatt sukker" er raffinert sukker som brukes i matlaging og som bordsukker.

"fritt sukker" er "tilsatt sukker" pluss det som finnes naturlig i honning og sirup, og i frukt- og grønnsaksjuice og juicekonsentrater.

"totalt sukker" er alle sukkerarter i kostholdet, inkludert de som finnes naturlig i frukt, grønnsaker og melk.

Usikkerhet

Opprinnelig tok EFSA mål av seg å sette et tolerabelt øvre inntaksnivå, men det er ikke mulig basert på tilgjengelig kunnskap.

Innspill fra en offentlig høring av et utkast av rapporten, bidro til at EFSAs eksperter kunne avgrense og avklare viktige aspekter ved arbeidet.

EFSA understreker blant annet at det er usikkerhet knyttet til risiko for kronisk sykdom for personer som har et sukkerinntak som ligger under 10 prosent av deres totale energiinntak. Usikkerheten skyldes mangel på studier av slike doser.

På grunn av datamangel var det heller ikke mulig å sammenligne effekt av “tilsatt sukker” og “fritt sukker”, totalt sett.

Sukker og helseproblemer

Sukkerforbruk er en kjent årsak til karies. Det er også dokumentert, med ulik grad av sikkerhet, at det er sammenheng mellom inntak av sukkersøtede drikker, juice og nektar og ulike kroniske stoffskiftesykdommer, inkludert fedme, leversykdom og type 2 diabetes.

På grunn av datamangel kunne ikke EFSA vurdere effekt av andre kilder til sukkerinntak. Det inkluderer søtsaker, kaker, desserter, yoghurt og andre søte drikker som melk og melkebaserete drikker.
Ekspertene anbefaler likevel at disse matvarene tas med i betraktningen når nasjonale myndigheter fastsetter kostholdsråd.

Fremtidig forskning

Etter å ha gått gjennom over 30 000 publikasjoner, har EFSA identifisert flere områder for å priotere forskning som er nødvendig for å sette et tolerabelt øvre inntaksnivå for sukker i fremtiden.

Ifølge EFSA bør forskning fokusere på helseeffekter av sukker, og på effekter av tiltak for å redusere sukkerinntak. Vi trenger også validerte metoder for å vurdere inntak, standardiserte retningslinjer for rapportering, og definisjoner av sukker i kosten og deres kilder.

Les hele rapporten på EFSAs sider, her. Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.

EFSA logo
Sukker