
Antibiotika-resistente bakterier funnet i matkjeden
Karbapenemase-produserende bakterier er nå påvist i produksjonsdyr og matprodukter over hele Europa. Dette er bekymringsfullt, fordi disse bakteriene tidligere hovedsakelig var et problem på sykehus.
Nå viser en ny rapport fra EFSA, den europeiske næringsmiddelmyndigheten, at karbapenemase-produserende bakterier også finnes i matkjeden, noe som kan utgjøre en risiko for folkehelsen. Selv om det ikke er bevist at disse bakteriene sprer seg til mennesker gjennom mat, er identiske bakteriestammer funnet både hos dyr og mennesker, noe som tyder på at overføring kan skje.
Dette er en av konklusjonene i EFSAs vitenskapelige uttalelse om forekomsten og spredningen av karbapenemase-produserende Enterobacterales (CPE) i matkjeden i EU/EFTA.
Karbapenemase er et enzym som bryter ned karbapenemer, en type antibiotika som ofte brukes som en «siste utvei-antibiotika. CPE er bakterier som produserer enzymer (karbapenemaser), som inaktiverer karbapenem-antibiotika. Disse antibiotikaene brukes til å behandle alvorlige infeksjoner hos mennesker. Resistens mot disse legemidlene utgjør en betydelig folkehelserisiko, og kan potensielt etterlate få effektive behandlingsalternativer.
EFSA rapport, som bygger på vurderingen fra 2013, baserer seg på data og litteratur frem til slutten av februar 2025. Den bygger på informasjon samlet inn fra EU- og EFTA-land, med innspill fra Det europeiske senter for forebygging og kontroll av sykdommer (ECDC).
Hovedfunn
- CPE har blitt påvist i matkjeden i 14 av de 30 EU/EFTA-landene siden 2011 (også i Norge).
- De mest rapporterte CPE er E. coli, Enterobacter, Klebsiella og Salmonella, hovedsakelig fra landdyr som gris og storfe, i mindre grad hos fjørfe.
- Antallet rapporterte CPE-tilfeller har økt, særlig hos gris, storfe og fjørfe, med betydelige økninger i 2021 og 2023 i flere medlemsland.
- Ti av 30 EU/EFTA-land har etablert beredskapsplaner for kontroll og undersøkelse av disse bakteriene.
Hovedanbefalinger
For å forhindre eller minimere forekomsten og spredningen av CPE, anbefaler EFSA:
- Utvidelse av overvåkningsaktiviteter til andre matkilder som per i dag ikke overvåkes (som sjømatprodukter og grønnsaker), samt til flere bakteriearter (som Klebsiella).
- Forbedring av deteksjonsmetoder, gjennomføring av tilbakeføringsundersøkelser og bakteriell molekylær typisering for å klargjøre overføringsveier, inkludert potensiell spredning via arbeidere og fôr.
- Bedre utforming av målrettede studier, for å få en bedre forståelse av hvordan disse bakteriene sprer seg i matkjeden.
Neste steg
EFSA vil støtte medlemsland og EFTA-land i videre undersøkelser og generering av nye data om forekomsten og spredningen av CPE, med tanke på variasjonen i gener som finnes i forskjellige land og dyrearter. Det kommer en oppdatert uttalelse i 2027.
EFSAs pågående innsats for å bekjempe antimikrobiell resistens, er en del av en koordinert One Health-tilnærming, som omfatter menneskers, dyrs og miljøets helse.
Les mer på EFSAs sider på engelsk: Carbapenem resistance in the food chain | EFSA
Les om norske forhold her: Antibiotikaresistens | Mattilsynet